(Celjska in Koroška regija/Koščičarji)
Koščičaste sadne vrste so v fenološki fazi intenzivnega odpadanja listja. Rane, ki pri tem nastajajo so vdorna mesta za okužbe z boleznimi lesa kot sta ožig breskove skorje in bres...
Preberi več...

Pripravila: Alenka Ferlež-Rus



(Celjska in Koroška regija/Koščičarji)
Fenološka faza Plodovi jabolk v povprečju na opazovane sorte dosegajo 70 do 80 % končne velikosti (BBCH 77 -78). Jabolčni zavijač Ulovi metuljčkov na feromonskih vabah so še ved...
Preberi več...

Pripravila: Alenka Ferlež-Rus



(Celjska in Koroška regija/Koščičarji)
Vremenske razmere v prvi polovici junija so ustvarjale ugodne razmere za razvoj plodove in sadne monilije. Večina sort breskev in nektarin prehaja v fenološko fazo trdenja koščice,...
Preberi več...

Pripravila: Alenka Ferlež-Rus



(Celjska in Koroška regija/Koščičarji)
Češnjeva muha Na območju Celjske in Koroške regije so zgodnje sorte češenj začele zoreti (BBCH 87 -89). Sorte, ki srednje pozno do pozno zorijo, pa vstopajo v fazo začetka barvanj...
Preberi več...

Pripravila: Alenka Ferlež-Rus



(Celjska in Koroška regija/Koščičarji)
Plodova vinska mušica Plodova vinska mušica (Drosophila suzukii) je škodljivec plodov številnih sadnih vrst, ki imajo tanko kožico in mehko meso, to so predvsem jagodičevje (jago...
Preberi več...

Pripravila: Alenka Ferlež-Rus