98. Varstvo vinske trte - 22.08.2023 06:57 - Zaključeno


Pri poznejših sortah vinske trte lahko grozde še vedno zavarujete s pripravki, ki preprečujejo ali zavirajo razvoj sive grozdne plesni – botritisa. Okužbe se v vlažnem vremenu hitro širijo, zato je škropljenje potrebno opraviti preventivno pred naslednjimi dolgotrajnejšimi padavinami. Ukrep je smiseln zlasti v vinogradih, kjer je grozdje poškodovano zaradi toče. Na voljo so naslednji pripravki – botriticidi: Cantus (28 dni karence), Libreto (14 dni), Mythos (21 dni), Prolectus (14 dni), Pyrus 400 SC (35 dni), Scala (21 dni), Switch 62,5 WG (21 dni), Teldor SC 500 (14 dni) ali Zenby (21 dni). Za zmanjševanje okužb lahko uporabite tudi pripravka Orocide plus ali Prev-gold (oba 1 dan karence). Na voljo so tudi pripravki na osnovi mikroorganizmov s krajšo karenco (do 1 dan) kot so: Amylo-X, Botector ali Serenade ASO (le za namizno grozdje), Polyversum, Taegro ali Univerzalni fungicid, ki so dovoljeni so tudi v ekološki pridelavi. Nanos botriticidov lahko opravite le v območju grozdov in temu ustrezno prilagodite tudi odmerek pripravkov ter količino vode. Nanos škropilne brozge je boljši, če pred tem opravite delno razlistanje in zagotovite dobro omočenost grozdov.

V času zorenja grozdja škodo pogosto povzroča tudi plodova vinska mušica. Škodljivcu ustreza toplo in vlažno vreme, zato na zorečem sadju v letošnjem letu beležimo velike populacije mušic. Pojav mušice v vinogradih lahko spremljate s pomočjo prehranskih vab. Vabe si lahko izdelate sami, tako da v pollitrsko plastenko z izvrtanimi luknjicami (do 5 mm) na zgornjem delu nalijete 1 dl mešanice jabolčnega kisa in rdečega vina v razmerju 3:1, z dodano žličko sladkorja in nekaj kapljic detergenta. Vabe pregledujte dnevno oz. po potrebi. Več o škodljivcu si lahko preberete na spletni povezavi: https://www.ivr.si/skodljivec/plodova-vinska-musica/. V primeru prerazmnožitve populacije lahko na vinski trti za zatiranje plodove vinske mušice uporabite insekticida Laser 240 SC ali Laser plus, ki imata 14 dni karence.

Pred rabo fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite in upoštevajte sredstvom priložena navodila, veljavne registracije in priporočila za varstvo okolja! V fazi dozorevanja grozdja bodite pozorni na karenčne dobe pripravkov. Zaradi varstva čebel in drugih opraševalcev pred škropljenjem z insekticidi v vinogradu odstranite cvetočo podrast in škropljenje opravite zvečer oz. v času, ko so čebele v panju.


Datum objave obvestila: 22.08.2023 06:57
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: ŽIGON Primož
Pripravil: Primož Žigon
Seznam registriranih FFS