90. Varstvo breskev in nektarin - 26.07.2023 08:41 - Zaključeno


Zaradi pogostih padavin in večje vlažnosti se na dozorevajočih plodovih breskev ter nektarin pojavlja navadna sadna gniloba. Še posebej so ogroženi plodovi, ki so poškodovani zaradi toče ali insektov. Za preprečevanje okužb priporočamo preventivno uporabo pripravkov kot so Signum, Mavita 250 EC, Prolectus, Luna experience, Chorus 50 WG, Libreto, Revyona, Score 250 EC, Switch 62,5 WG, Teldor SC 500. Na voljo so tudi pripravki na osnovi mikroorganizmov kot sta Amylo-x in Taegro ali pripravek Karbicure, ki imajo krajšo karenco in so dovoljeni tudi v ekološki pridelavi.

Zoreče sadje ogroža tudi plodova vinska mušica. Njeno prisotnost v nasadu lahko spremljajte s postavitvijo prehranskih vab. V primeru pojava škodljivca lahko za zatiranje uporabite pripravek Laser plus ali Asset five. Sredstvi sta dovoljeni tudi v ekološki pridelavi.

Pri škropljenju s FFS v času zorenja plodov bodite pozorni na karenčne dobe pripravkov. Zaradi varstva čebel in drugih opraševalcev pred uporabo insekticidov v nasadih pokosite cvetočo podrast. Škropljenje opravite v večernem času oz. takrat ko so čebele v panjih.


Datum objave obvestila: 26.07.2023 08:41
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: ŽIGON Primož
Pripravil: Primož Žigon
Seznam registriranih FFS