84. Varstvo kumar in bučnic pred pepelovkami - 18.07.2023 07:47 - Zaključeno


Na bučkah, bučah, kumarah, lubenicah in dinjah bodite pozorni na pojav pepelovke bučnic. V primeru pojava belo sivih prevlek na zgornji strani listov priporočamo uporabo katerega izmed registriranih fungicidov.

Na kumarah, bučkah, bučah, lubenicah in dinjah na prostem in v zavarovanih prostorih lahko uporabite sredstva na osnovi azoksistrobina (Mirador 250 SC, Ortiva, Zaftra AZT 250 SC) ali Sercadis plus, samo v zavarovanih prostorih tudi Collis (samo na kumarah in bučkah), Topas 100 EC; samo na prostem pa tudi Mavita 250 EC, Score 250 EC, Duaxo koncentrat ali Duaxo sprej.

V ekološki pridelavi lahko uporabite biološke pripravke AQ-10 (na prostem), Sonata (v zavarovanih prostorih), Taegro (na prostem in v zavarovanih prostorih), Serenade Aso (na prostem in v zavarovanih prostorih - registracija za manjše uporabe), sredstvo na osnovi kalijevega hidrogen karbonata Karbicure ali Vitisan (registracija za manjše uporabe – na prostem in v zavarovanih prostorih), fungicid Fytosave na osnovi oligosaharidov, ki sprožijo imunski odziv pri rastlini. Na kumarah na prostem lahko tudi Polyversum ali Univerzalni fungicid (registracija za manjše uporabe). Pri pridelavi na prostem lahko uprabite tudi katerega od žveplovih pripravkov (Cosan, Biotip Sulfo 800 SC, Kumulus DF, Microthiol SC, Microthiol special, Microthiol disperss, Pepelin, Sulfar, Thiovit Jet, Vertipin ali Vindex 80 WG). Žveplovi pripravki imajo stransko delovanje na pršice. Z njimi se tretira, ko so temperature zraka med 15 in 25 °C, saj lahko pri visokih temperaturah povzročajo ožige.

Pred rabo fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite in upoštevajte sredstvom priložena navodila, veljavne registracije in priporočila za varstvo okolja!


Datum objave obvestila: 18.07.2023 07:47
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Urbančič Zemljič Meta
Pripravili: Meta Urbančič Zemljič in Neja Marolt
Seznam registriranih FFS