78. Varstvo vinske trte - 10.07.2023 15:32 - Zaključeno


Nevarnost za pojav peronospore in oidija še ni minila. V vinogradih, kjer varstveni ukrepi do sedaj niso bili ustrezno opravljeni, lahko opazimo širjenje bolezni in pojav novih bolezenskih znamenj. Za preprečevanje novih okužb so poleg nadaljevanja rednih škropljenj pomembni tudi nekemični ukrepi varstva, ki vplivajo na zmanjševanje pogojev za razvoj bolezni. V primeru aktualnih vremenskih razmer to še posebej velja za oidij, ki se lahko širi tudi pri višjih temperaturah zraka in nižji zračni vlagi. Za zatiranje oidija svetujemo uporabo sistemičnih oz. polsistemičnih pripravkov kot so Collis, Custodia, Difcor 250 EC, Domark 100 EC, Dynali, Folicur EW 250, Luna experience, Luna max, Mavita, Mystic 250 EC, Nativo 75 WG, Orius 25 EW, Prosper CS 300, Revyona, Score 250 EC, Sercadis, Spirox, Spirox D, Talendo extra, Tebusha 25% EW, Topas 100 EC, Unicorn DF ali Vivando. Škropilni brozgi dodajte tudi žveplo v zmanjšanem odmerku. V primeru, da se simptomi oidija pojavijo v večjem delu vinograda svetujemo, da trte najprej poškropite s kontaktnim fungicidom na osnovi aktivne snovi meptildinokap (Karathane gold) in nato po nekaj dneh škropljenje ponovite z enim od sistemičnih pripravkov s kurativnim delovanjem (pripravki na osnovi spiroksamina tebukonazola, difenokonazola ipd.).

Za varstvo pred peronosporo lahko uporabite kombinirane kontaktne in sistemične oz. polsitemične pripravke kot so Allum, Ampexio, Cymbal, Folpan Gold, Forum star, Magma triple WG, Mikal flash, Mikal premium F, Momentum F, Momentum trio, Orondis, Orondis ultra, Orvego, Pergado D, Pergado F, Pergado SC, Profiler, Reboot, Revus, Sanvino, Sfinga Extra WDG, Twingo, Zorvec Vinabel ali Zorvec Zelavin. V vinogradih, kjer nimate težav z obvladovanjem bolezni lahko za naslednje škropljenje izberete pripravke, ki delujejo dotikalno in so manj podvrženi izpiranju (Daimyo F, Mildicut, Videryo F, Vincya F, Enervin) ali druge kontaktne pripravke kot so Delan Pro, Follow 80 WG, Folpan 80 WDG, Solofol. Uporabite lahko tudi pripravka Cabrio top in Universalis, ki delujeta tudi proti oidiju. Na voljo sta tudi pripravka na osnovi kalijevaga fosfonata (Foshield, Soriale LX, LBG -01F34), ki ju kombinirajte s kontaktnimi fungicidi na osnovi folpeta.

V ekološki pridelavi za zatiranje peronospore uporabite enega izmed pripravkov na osnovi bakra kot so: Badge WG, Cupoxat, Kocide 2000 ali Nordox 75 WG. Za delno zmanjševanje okužb s peronosporo in oidijem lahko uporabite pripravek Fytosave. Za varstvo pred oidijem so na voljo žveplovi pripravki ali sredstva na podlagi mikroorganizmov kot so AQ 10, Sonata, Taegro ali pripravek Karbicure oz. Vitisan (kalijev hidrogen karbonat).

V vinogradih kjer imate v jesenskem času več težav z gnilobo, je v času preden se jagode v grozdih strnejo priporočljivo opraviti tudi škropljenje proti sivi grozdi plesni – botritisu. Uporabite lahko katerega od za ta namen registriranih pripravkov oz. botritidcidov kot so Cantus, Libreto, Mythos, Prolectus, Pyrus 400 SC, Scala, Switch 62,5 WG, Teldor SC 500 ali Zenby. Za zmanjševanje okužb lahko uporabite tudi pripravka Orocide plus ali Prev-gold. Na voljo so tudi pripravki na osnovi mikroorganizmov kot so: Amylo-X, Botector ali Serenade ASO (le za namizno grozdje), Polyversum, Taegro ali Univerzalni fungicid, ki so dovoljeni so tudi v ekološki pridelavi. Nanos botriticidov lahko opravite le v območju grozdov in temu ustrezno prilagodite tudi odmerek pripravkov ter količino vode.

V primeru poškodb vinogradov zaradi toče je priporočljiva prednostna uporaba kombiniranih pripravkov, ki vsebujejo a.s. folpet (npr. Forum star, Sfinga extra WDG, Pergado F, Folpan gold, Mikal flash ipd.) ali kontaktnih pripravkov na osnovi folpeta: Follow 80 WG, Folpan 80 WDG in Solofol.


Datum objave obvestila: 10.07.2023 15:32
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: ŽIGON Primož
Pripravil: Primož Žigon
Seznam registriranih FFS