33. VARSTVO ČEBULNIC - 28.04.2023 08:25 - Zaključeno


Zaradi prevladujočega hladnega vremena je upočasnjen tudi razvoj raznih škodljivih žuželk. Ob pregledu posevkov čebulnic smo znamenja naleta porove zavrtalke opazili samo izjemoma na posameznih rastlinah, na večini lokacij pa še ne.

Priporočamo občasno pregledovanje rastlin. Nalet muh porove zavrtalke ugotovite po značilnih svetlih točkah, nanizanih v vrsto, ki jih najdete na listih čebule, šalotke, česna, pora ali drobnjaka in so posledica poškodb, ki jih naredijo muhe med hranjenjem. Če znamej na listih še ne opažate se nalet muh še ni začel. Na manjših površinah lahko ukrepate preventivno in s prekrivanjem rastlin z vrtnarsko kopreno ali protiinsektno mrežo preprečite muham dostop do rastlin in kasnejše škode. Kadar je znamenj na listih veliko, lahko sklepate na močan nalet muh, ki bodo po obdobju hranjenja začele odlagati jajčeca, iz katerih se bodo razvile ličinke, ki z vrtanjem rovov v liste čebulnic povzročajo škodo. V hladnem vremenu je obdobje hranjenja daljše in razvoj žuželk počasnejši. Za zatiranje žerk (ličinke muh) lahko uporabite insekticid Karate zeon 5 CS (registracija za manjše uporabe, za zatiranje grizočih žuželk v čebuli, šalotki in česnu) ali Benevia (registracija za zatiranje čebulne muhe v čebuli, šalotki in česnu).

Pri pridelavi na ekološki način pridelovalci odganjajo muhe tako, da rastline čebulnic škropijo z razredčeno sirotko (razmerje z vodo 1:1). Škropljenja ponavljajo na nekaj dni oz. po vsakem dežju.

V čebulnicah spremljajte tudi morebitne pojave drugih škodljivcev, zlasti resarjev. V primeru namnožitve lahko za zmanjšanje populacije uporabite insekticid Laser plus, ki ima širok spekter delovanja. Uporablja se kot želodčni in dotikalni (kontaktni) insekticid za zatiranje mladih ličink žuželk, takoj ko se izležejo in se aktivno hranijo, deluje pa tudi na jajčeca, če so neposredno poškropljena. Na spomladanski čebuli lahko za zatiranje resarjev ali drugih sesajočih žuželk uporabite tudi pripravek Neemazal –T/S.

 

Pred uporabo insekticidov preberite in upoštevajte navodila proizvajalcev sredstev!


Datum objave obvestila: 28.04.2023 08:25
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Urbančič Zemljič Meta
Pripravili: Meta Urbančič Zemljič in Neja Marolt
Seznam registriranih FFS