Fenološki razvoj vinske trte
Na območju vinorodnega pod okoliša Šmarje – Virštanj, Slovenskih Konjic in Spodnje Savinjske doline je vinska trta v povprečju na opazovane lokacije in sorte v fenološki fazi od stadija volne (BBCH 05) do odpiranja brsta – konice zelenih poganjkov jasno vidne (BBCH 08).
Grozdni sukači
Začetek leta grozdnih sukačev se začne, ko so v obdobju desetih dni povprečne dnevne temperature višje od 10 °C. Glede na vremensko napoved postopno višjih temperatur zraka lahko v naslednjem tednu pričakujemo pojav prvih metuljčkov. Zato za spremljanje ulovov križastega in pasastega sukača izobesite feromonske vabe. V kolikor se boste pri zatiranju grozdnih sukačev odločili za metodo zbeganja–konfuzijo v naslednjem tednu oziroma ob ulovu prvih metuljčkov na feromonske vabe, izobesite dispenzorje ISONET L PLUS.
Trsna kodravost ali akarinoza in erinoza, črna pegavost vinske trte, GPVG virus, rdeča sadna pršica in gabrova pršica
V kolikor še niste, je zdaj zadnji čas, da v vinogradih, kjer ste imeli v preteklem letu težave z akarinozo ali erinozo, opravite škropljenje s pripravki na osnovi molčljivega žvepla.
Optimalen čas škropljenja s pripravki na osnovi žvepla je v fenološki fazi od stadija volne do odpiranja brsta – konice zelenih poganjkov jasno vidne (BBCH 05-08).
Škropljenje opravite pri dovolj visoki temperaturi zraka, saj pripravki na osnovi žvepla učinkovito delujejo pri dnevni temperaturi zraka nad 15 °C. Uporabite lahko naslednje pripravke: Cosan, Pepelin, Kumulus DF, Microthiol special, Microthiol disperss, Thiovit Jet, Vindex 80 WG ali Sulfar v najvišjem dovoljenem odmerku 8 kg/ha ali Vertipin v najvišjem dovoljenem odmerku 7,5 L/ha.
Pripravki na osnovi žvepla prav tako zmanjšujejo okužbe črne pegavosti vinske trte in posredno delujejo tudi na oidij vinske trte.
Škropljenje s pripravki na osnovi žvepla priporočamo opraviti tudi v vseh tistih vinogradih, kjer ste v preteklih letih zasledili pojav Grapevine Pinot gris virusa – GPGV virusa, saj je pršica šiškarica (Colomerus vitis) dokazana kot prenašalka tega virusa. Bolezenska znamenja so podobna napadu akarinoze in jih v našem vinorodnem okolišu opažamo predvsem na sortah Modri pinot, Sivi pinot ter Traminec.
Za zatiranje akarinoze in erinoze se lahko odločite tudi kasneje, v fenološki fazi D - E (BBCH 11-13) oziroma, ko so mladice dolge 2 do 5 cm. Škropljenje opravite s pripravkom Vertimec pro (1L/ha), ki vpliva tudi na zmanjševanje številčnosti populacije rdeče sadne pršice pršice (Panonycus ulmi) in gabrove pršice (Eotetranychus carpini). Za zmanjševanje populacije slednih dveh pršic lahko uporabite tudi pripravke Nissorun 10 WP.