79. VARSTVO BUČEVK PRED PEPELOVKAMI - 26.07.2022 13:37 - Zaključeno


Na bučkah, bučah, kumarah, lubenicah in dinjah bodite pozorni na pojav pepelovke bučnic. V primeru pojava belo sivih prevlek na zgornji strani listov priporočamo uporabo katerega izmed registriranih fungicidov.

Na kumarah, bučkah, bučah, lubenicah in dinjah na prostem in v zavarovanih prostorih lahko uporabite sredstva na osnovi azoksistrobina (Mirador 250 SC, Ortiva, Zaftra AZT 250 SC), Sercadis plus, Systane 20 EW (samo na kumarah, bučah in bučkah), v zavarovanih prostorih tudi Collis (samo na kumarah in bučkah), Topas 100 EC, Topaze; samo na prostem pa tudi Mavita 250 EC, Score 250 EC, Duaxo koncentrat ali Duaxo sprej.

V ekološki pridelavi lahko uporabite biološke pripravke AQ-10, Sonata (v zavarovanih prostorih), Taegro, Serenade Aso (registracija za manjše uporabe), sredstvo na osnovi kalijevega hidrogen karbonata Karbicure ali Vitisan (registracija za manjše uporabe), fungicid Fytosave na osnovi oligosaharidov, ki sprožijo imunski odziv pri rastlini ali katerega od žveplovih pripravkov (Cosan, Biotip Sulfo 800 SC, Kumulus DF, Microthiol SC, Microthiol special, Microthiol disperss, Pepelin, Thiovit Jet, Vertipin ali Vindex 80 WG). Žveplovi pripravki imajo stransko delovanje na pršice. Z njimi se tretira, ko so temperature zraka med 15 in 25 °C, saj lahko pri visokih temperaturah povzročajo ožige.

Pred rabo fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite in upoštevajte sredstvom priložena navodila, veljavne registracije in priporočila za varstvo okolja!


Datum objave obvestila: 26.07.2022 13:37
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: MAROLT Neja
Pripravila: Neja Marolt
Seznam registriranih FFS