Bliža se čas obiranja oljk. Pri sorti Leccino so plodovi že v večini nasadov obarvani. Vsebnost olja na suho snov še zmeraj nekoliko narašča, zaradi padavin v zadnjem obdobju pa prav tako narašča tudi vsebnost vode v plodovih.
Primeren čas za obiranje temnih sort je, ko je povrhnjica ploda skoraj v celoti obarvana.
Plodove obiramo v nizke platoje z luknjicami in jih čim prej odpeljemo v oljarno. Če to ni mogoče, jih skladiščimo (čim manj časa) v suhih in zračnih prostorih.
Zaradi poznega dozorevanja plodove Istrske belice skoraj vedno oberemo še preden se obarvajo. Z obiranjem te sorte lahko še malo počakamo.
Nekatere oljarne bodo v naslednjem tednu že začele s predelavo, zato bi se bilo primerno čim prej dogovoriti, kdaj pripeljati plodove v oljarno. Če želimo dosegati najboljšo kakovost olja, moramo obrane plodove čim prej predelati.
Pripravila: Viljanka Vesel