59. VARSTVO JAGODIČJA - 27.06.2022 14:13 - Zaključeno


Vabe si lahko izdelate sami, tako da v pollitrsko plastenko z izvrtanimi luknijcami (5-6 mm) na zgornjem delu nalijete 1 dl mešanice vinskega kisa in rdečega vina v razmerju 3:1, z dodano žličko sladkorja in nekaj kapljic detergenta. Vabe pregledujte dnevno oz. po potrebi. Več o škodljivcu si lahko preberete na spletni povezavi: https://www.ivr.si/skodljivec/plodova-vinska-musica/.

Za zatiranje plodove vinske mušice na jagodah, malinah, robidah, borovnicah, ribezu, kosmuljah in brusnicah sta registrirani sredstvi Laser 240 SC in Laser Plus. Zaradi izjemno hitrega razvojnega kroga škodljivca je priporočeno opravit škropljenje v razmiku od 7 do 10 dni. Na jagodah, rozgastem in drugem drobnem sadju ter jagodičevju ima veljavno registracijo tudi sredstvo Asset Five.

 

Insekticidi so nevarni čebelam, zato jih uporabite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so čebele v panjih. Pred škropljenjem odstranite cvetočo podrast! Pri izbiri FFS upoštevajte pravila antirezistentne strategije. Pred uporabo preberite sredstvom priložena navodila in registracije ter jih upoštevajte.


Datum objave obvestila: 27.06.2022 14:13
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: SNOJ David
Pripravil: David Snoj
Seznam registriranih FFS