53. VARSTVO JAGODIČJA - 16.06.2022 11:04 - Zaključeno


Pridelovalce jagodičastega sadja opozarjamo, da naj v nasadih redno spremljajo pojav plodove vinske mušice. Mušica začne odlagati jajčeca v času barvanja oz. zorenja plodov. Škodo povzročajo ličinke (žerke), ki se prehranjujejo v notranjosti zorečih plodov. Za spremljanje naleta svetujemo uporabo prehranskih vab, ki jih postavite v grme na robu nasada ali vrst. Pasti postavljene na direktno sonce ne odražajo realne populacije škodljivca v nasadu, saj mušice ne marajo direktne izpostavljenosti soncu in so zato lahko ulovi v vabah manjši.

Vabe si lahko izdelate sami, tako da v pollitrsko plastenko z izvrtanimi luknijcami (5-6 mm) na zgornjem delu nalijete 1 dl mešanice vinskega kisa in rdečega vina v razmerju 3:1, z dodano žličko sladkorja in nekaj kapljic detergenta. Vabe pregledujte dnevno oz. po potrebi. Več o škodljivcu si lahko preberete na spletni povezavi: https://www.ivr.si/skodljivec/plodova-vinska-musica/.

Za zatiranje plodove vinske mušice na jagodah, malinah, robidah, borovnicah, ribezu, kosmuljah in brusnicah sta registrirani sredstvi Laser 240 SC in Laser Plus. Zaradi izjemno hitrega razvojnega kroga škodljivca je priporočeno opravit škropljenje v razmiku od 7 do 10 dni. Na jagodah, rozgastem in drugem drobnem sadju ter jagodičevju pa ima veljavno registracijo tudi sredstvo na osnovi piretrina Asset Five.

Insekticidi so nevarni za čebele, zato jih uporabite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so čebele v panjih. Pred škropljenjem odstranite cvetočo podrast! Pri izbiri FFS upoštevajte pravila antirezistentne strategije in bodite pozorni na največje dovoljeno število rab posameznih pripravkov.


Datum objave obvestila: 16.06.2022 11:04
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: MAROLT Neja
Pripravila: Neja Marolt
Seznam registriranih FFS