V večjem delu Primorske so hruške in jablane v fenofazi brstenja (BBCH 53). Na posameznih izpostavljenih legah v Vipavski dolini in Slovenski Istri so zgodnje sorte jablan že v fenofazi mišjega ušesa (BBCH 54), zgodnje sorte hrušk pa so že dosegajo fenofazo zelenega popka (BBCH 56).
Pred napovedanimi padavinami je potrebno nasade pečkarjev poškropiti proti škrlupu. V nasadih, ki brstijo je zdaj pravi čas za uporabo bakrenih pripravkov.
Uporabite lahko:
Sredstvo |
Odmereki, konc. |
Badge WG WG |
2,9 kg/ha |
Cuprablau Z 35 WP |
3,0 kg/ha |
Cuprablau Z 35 WG |
3,0 kg/ha |
Cuprablau Z 50 WP |
2,0 kg/ha |
Kocide 2000 |
2 kg/ha |
Nordox 75 WG |
1,6 kg/ha |
Pripravki na osnovi bakra so deloma učinkoviti proti hruševemu ožigu, zato je njihova uporaba priporočljiva v vseh intenzivnih in travniških nasadih, kot tudi v sadnih vrtovih, zelo priporočljiva pa je zlasti na območju spodnje Vipavske doline, kjer je prisoten hrušev ožig.
V nasadih jablan in hrušk, ki so že v fenofazi mišjega ušesa oz. zelenega popka priporočamo, da pred napovedanimi padavinami opravite škropljenje s kontaktnimi fungicidi.
Uporabite lahko:
Sredstvo |
Odmerek, konc. |
Polyram DF |
2,0 kg/ha |
Merpan 80 WDG |
1,88 kg/ha |
Scab 80 WG |
1,9 kg/ha |
Scab 480 SC |
3,13 L/ha |
Orthocide 80 WG |
2,0 kg/ha |
Syllit |
1,9 L/ha |
Syllit 544 SC |
1,4 L/ha |
Jablanov cvetožer (Anthonomus pomorum)
Jablanov cvetožer je v tem obdobju že lahko prisoten v nasadih jablan, kjer se hrani na brstih. Na pojav škodljivca bodite pozorni zlasti na območju Brkinov ter na ostalih območjih, kjer nasadi mejijo na gozdove. Številčnost populacije škodljivca najlaže ugotovimo z metodo stresanja vej, pri čemer 100 vej otresemo v dežnik ali lovilno ponjavo. Če pri tem ulovimo več kot 20 – 30 hroščkov, lahko pričakujemo večjo škodo na cvetovih. Za zatiranje cvetožera lahko uporabite pripravek Imidan 50 WG v odmerku 1,0 kg/ha. ali pripravek ASET FIVE v odmerku 0,64 – 0,96 L/ha, ki ima dovoljenje za nujne primere v zvezi z varstvom rastlin in katerega raba je dovoljena tudi v ekološki pridelavi jabolk.