Na območju Celjske in Koroške regije so breskve in nektarine na toplejših legah vstopile v fenološko fazo nabrekanja brstov (listni brsti BBCH 01-03, cvetni brsti: BBCH 00-51) in hkrati tudi v občutljivo razvojno fazo za okužbe z breskovo kodravostjo. Poleg razvojne faze morata biti za uspešno okužbo izpolnjeni še naslednja pogoja: temperatur zraka nad 8 °C in dovolj padavin.
Na lokacija, kjer so breskve in nektarine že dosegle fenološko fazo nabrekanja brstov (listni brsti BBCH 03) opravite tik pred napovednimi padavinami prvo škropljenje proti breskovi kodravosti s pripravki na osnovi bakra, saj strategija obvladovanja te bolezni temelji na preventivnem pristopu. V primeru nočnih temperaturah pod lediščem, s škropljenjem počakajte in ga opravite po otoplitvi vremena. Škropljenje z bakrovimi pripravki lahko pri temperaturah pod 0 °C povzroča ožige.
Prvo škropljenje breskev in nektarin proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti koščičarjev opravite z enim od pripravkov na osnovi bakra, ki so navedeni v preglednici.
Pripravek |
Odmerek |
Badge WG |
3,5 kg/ha |
Cuprablau Z 35 WG |
1,6 – 2 kg/ha |
Cuprablau Z 35 WP |
3 kg/ha |
Nordox 75 WG |
2 kg/ha |
Tudi marelice so v fazi nabrekanja brstov (BBCH 01 – 03). Zato prvo škropljenje marelic proti listni luknjičavosti koščičarjev opravite z enim od pripravkov na osnovi bakra, ki so navedeni v preglednici.
Pripravek |
Odmerek |
Badge WG |
3,5 kg/ha |
Champion 50 WG |
2 – 3 kg/ha |
Cuprablau Z 35 WG |
1,6 – 2 kg/ha |
Cuprablau Z 35 WP |
2 kg/ha |