37. VARSTVO VINSKE TRTE - 14.05.2021 14:27 - Zaključeno


Razvoj vinske trte je na stopnji treh do sedmih razvitih listov (13 – 17 po lestvici BBCH).

V trenutnem obdobju nestanovitnega vremena še vedno obstaja nevarnost okužb s črno pegavostjo vinske trte. Za varstvo svetujemo pripravke kot so: FOLLOW 80 WG (1,9 kg/ha), FOLPAN 80 WDG (1,9 kg/ha), POLYRAM DF (največji odmerek 3 kg/ha). V poštev pridejo tudi pripravki na osnovi bakra: CUPRABLAU Z 35 WG (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha), CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha). Drugo tretiranje bo v tem času predstavljalo hkrati tudi že preventivno zaščito proti peronospori vinske trte. Zlasti prva dva (z aktivno snovjo folpet) prideta v poštev v primeru poškodb, ki bi nastale ob neurju s točo.

Proti peronospori pridejo v poštev še: AVTAR 75 NT, DITHANE DG Neotec, DITHANE M-45, MANFIL 75 WG, MANFIL 80 WP, MANFIL PLUS 75 WG, PINOZEB M-45 v odmerku 2 kg/ha (vsi imajo veljavnost do 04.07.2021).

Opažene pojave trsne pršice (erinoze) nadzirajte s pripravkom VERTIMEC PRO (1 l/ha, oz. 10). Smotrno je uporabiti tudi pripravke na osnovi žvepla: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL, MICROTHIOL DISPERSS, PEPELIN WG, VINDEX 80 WG, ki v odmerku 3 do 8 kg/ha dodatno vplivajo na zmanjševanje okužb črne pegavosti vinske trte in delujejo proti oidiju vinske trte.

Zatiranje fitofagnih pršic je pomembno tudi iz vidika preprečevanja širjenja virusnih obolenj, kot je npr. Grapevine Pinot gris virus (GPGV).

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.


Datum objave obvestila: 14.05.2021 14:27
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Objavil/a: BAJEC Domen
Pripravil: Domen Bajec
Seznam registriranih FFS