43. OBVESTILO O VARSTVU ČEŠENJ IN VIŠENJ - 07.05.2020 10:52 - Zaključeno


Marmorirana smrdljivka

 

V nekaterih nasadih na območju Goriških Brd in spodnje Vipavske doline na sadežih češenj opažamo vbode odraslih stenic marmorirane smrdljivke. Za zatiranje omenjene stenice na češnjah je dovoljena uporaba pripravka MOSPILAN 20 SG v največjem dovoljenem odmerku 0,375 kg/ha. Karenca za češnje je 14 dni.

 

Sredstvo je čebelam nevarno zato je treba pred uporabo odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja! Bodite pozorni na karenco pripravka!

 

Plodova vinska mušica

 

V prehranskih pasteh, ki so postavljene na Goriškem opažamo povečan ulov plodove vinske mušice. Pridelovalcem priporočamo, da v nasadih s pomočjo prehranskih pasti spremljajo populacijo škodljivca. Posebej pozorni moramo biti zlasti v primeru padavin.

 

Za spremljanje plodove vinske mušice lahko uporabimo pollitrske plastenke, ki imajo na zgornjem delu luknjice s premerom od 4 do 6 mm. V plastenke nalijemo 1 dl raztopine jabolčnega kisa in rdečega vina (v razmerju 3:1) kateri dodamo žličko sladkorja. V času zorenja vabe pregledujemo vsak dan in po potrebi menjamo raztopino.

 

Registrirana sredstva za zatiranje plodove vinske mušice na češnjah in višnjah:

Sredstvo

Odmerek ali koncentracija

Karenca (dni)

Imidan 50 WG

1,5 kg/ha

14

*Laser Plus

0,15 l/ha

7

*Pripravku je bilo izdano dovoljenje za nujne primere in velja od 1.5.2020 do 30.8.2020.

 

Sredstva so čebelam nevarna zato je treba pred uporabo odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja! Bodite pozorni na karenco pripravka!

 

Češnjeva muha

 

V nasade je priporočljivo postaviti rumene lepljive plošče s katerimi spremljamo pojav češnjeve muhe. Lepljive plošče obesite na južno stran krošnje. Za hektar nasada uporabite dve lepljivi plošči.

 

Navadna sadna gniloba

 

Na sončnih legah so nasadi zgodnjih sort češenj in višenj v fenofazah 77 do 81 po BBCH oz. sadeži začenjajo zoreti. Pred predvidenimi padavinami je sadovnjake priporočljivo škropiti proti navadni sadni gnilobi. Za zatiranje bolezni lahko uporabite spodnje pripravke.

 

Sredstvo

Odmerek ali koncentracija

Karenca (dni)

*Amylo-X

1,5 - 2,5 kg/ha

Karenca ni potrebna

Luna Experience

0,6 l/ha (0,2 l na 1m višine krošnje na ha)

7

Prolectus

400 g sredstva na višinski meter krošnje na hektar; skupni odmerek enega škropljenja ne sme preseči 1,2 kg/ha

1

*Serenade Aso

8 l/ha

Karenca ni potrebna

Signum

0,25 kg/ha na m višine krošnje; najvišji skupni odmerek ne sme presegati 0,75 kg/ha

7

Switch 62,5 WG

0,08%; odmerek enega tretiranja ne sme preseči 1 kg/ha

7

Teldor SC 500

0,5 l/ha na 1 m višine krošnje; v največjem skupnem odmerku 1,5 l/ha

3

*Sredstvo je dovoljeno v ekološki pridelavi.

 

Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja! Bodite pozorni na karenco pripravka!


Datum objave obvestila: 07.05.2020 10:52
Obvestilo prognostičnega centra: Zahodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Objavil/a: Devetak Marko
Pripravil: Marko Devetak
Seznam registriranih FFS