2. VARSTVO BRESKEV IN NEKTARIN - 03.03.2020 12:28 - Zaključeno


Na območju Celjske in Koroške regije cvetni brsti breskev in nektarin v povprečju na opazovane lokacije vstopajo v fazo odpiranja brsta (BBCH 53), medtem ko so vegetativni brsti v fenološki fazi konca nabrekanja brsta (BBCH 03) in na lahkih tleh ter sončnih legah prehajajo v fazo BBCH 09, ko so vidni zeleni listni vršički.

Nestanovitno sorazmerno toplo vreme z občasnimi krajevnimi padavinami v teh dneh ustvarja ugodne pogoje za okužbe z breskovo kodravostjo.

Na sončnih legah in lažjih tleh, kjer so breskve in nektarine že dosegle fazo odprtega brsta (BBCH 53) in so pri vegetativnih brstih že vidni zeleni listni vršički (BBCH 09) ter ste prvo škropljenje s pripravki na osnovi bakra opravili v začetku zadnje dekade februarja,. tik pred naslednjim obdobjem padavin (vremenska napoved: ob koncu tedna) preventivno poškropite breskve in nektarine proti breskovi kodravosti s pripravkoma: Syllit 400 SC (2,25 L/ha) ali Syllit 544 SC (1,65 L/ha).

Na lokacijah, kjer breskev še niso dosegle faze odprtega brsta in na vegetativnih brstih še ni vidnih zelenih listnih vršičkov, škropljenje proti breskovi kodravosti kot tudi luknjičavosti koščičarjev še vedno lahko opravite z enim od pripravkov na osnovi bakra, ki so navedeni v preglednici.

Pripravek

Odmerek

Badge WG

3,5 kg/ha

Cuprablau Z 35 WG

1,6 – 2 kg/ha

Cuprablau Z 35 WP

3 kg/ha

Cuprablau Z Ultra WP

1,8 kg/ha

Nordox 75 WG

2 kg/ha

V primeru, da so jutranje temperature pod lediščem, škropljenje opravite, ko se temperature dvignejo nad ledišče. Škropljenje z bakrovimi pripravki pri temperaturah pod 0 °C lahko povzroča ožige.

Pri škropljenju bodite temeljiti in poskrbite za dobro omočenost celotne površine dreves.

Pred uporabo pripravkov preberite navodila za uporabo in jih dosledno upoštevajte.


Datum objave obvestila: 03.03.2020 12:28
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: Alenka Ferlež-Rus
Pripravila: Alenka Ferlež-Rus
Seznam registriranih FFS