71. OBVESTILO O VARSTVU VINSKE TRTE - 29.07.2019 11:27 - Zaključeno


Nedavne padavine so sprale fungicidno oblogo, ki jo je potrebno obnoviti. Vinogradnikom priporočamo, da za varstvo pred peronosporo do trgatve opravijo vsaj še eno do dve redni škropljenji, odvisno od vremenskih razmer in zgodnosti sorte. Za zaključna škropljenja so primerni predvsem pripravki s kombiniranim sistemičnim in dotikalnim delovanjem, ki vsebujejo baker kot so Amaline Flow, Curzate C Extra ali Pergado C ter kontaktni bakrovi pripravki kot so Badge WG, Cuproxat, Kocide 2000, Cuprablau Z 35 WG/ 35 WP/ 50 WP, Cuprablau Z Ultra WP ali Nordox 75 WG. Sicer lahko do faze mehčanja jagod uporabite tudi ostale registrirane pripravke na osnovi drugih aktivnih snovi kot so Ampexio, Electis 75 WG, Mildicut, Pergado MZ, Avtar 75NT, Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Mankoz 75 WG, Follow 80 WG ali Folpan 50 SC/80 WDG. Z začetkom dozorevanja postajajo jagode manj občutljive za okužbe z oidijem, zato za varstvo pred okužbami zadostuje uporaba žveplovih pripravkov ali drugih kontaktnih pripravkov kot sta Vitisan in AQ 10, ki sta prav tako dovoljena v ekološki pridelavi.

Pri uporabi kontaktnih pripravkov razmiki med posameznimi škropljenji naj ne bodo daljši od 7 dni, oziroma jih je potrebno prilagodi količini padavin ter škropljenje ponoviti v primeru, da pade več kot 20 mm dežja.

 

Pri izbiri sredstev upoštevajte navodila glede dovoljenega števila rab, upoštevajte veljavne registracije in karenčne dobe pripravkov. Upoštevajte sredstvom priložena navodila in priporočila za varstvo okolja!


Datum objave obvestila: 29.07.2019 11:27
Obvestilo prognostičnega centra: Napovedi za vso Slovenijo/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Matic Novljan
Pripravil: Matic Novljan, Primož Žigon, Uredila: Meta Zemljič
Seznam registriranih FFS