49. VARSTVO HMELJA - 21.06.2019 14:29 - Zaključeno


16. junija je pozno popoldne oz. proti večeru je več hmeljarskih območij zajelo močno neurje s točo. V savinjski dolini so najbolj poškodovani nasadi na območju občin Prebold, Tabor, Braslovče in delno tudi Žalca prav tako je toča poškodovala nasade hmelja na območju Slovenj Gradca In Radelj ob Dravi.

Poškodovan hmelj je priporočljivo poškropiti z enim od pripravkov, ki delujejo na rastline kot stimulatorji rasti. Uporabite lahko tekoče foliarno gnojilo na osnovi aminokislin, npr. Etamin (200 do 300 ml/100 litrov vode; vsebuje tudi hranila, in sicer dušik, fosfor in kalij), Protifert LMW (v 0,35 % koncentraciji; vsebuje tudi dušik in ogljik), Drin (v 0,17 % koncentraciji; vsebuje tudi dušik, ogljik in organsko snov), Delfan Plus (0,4–0,45 l/ha; vsebuje tudi dušik in organsko snov). Ti pripravki delujejo kot naravni aktivatorji metabolnih procesov, kar ugodno vpliva na rast in razvoj rastline – aktivirajo se biokemični in encimski procesi v rastlini. Poleg aminokislin vsebujejo še naravne biološke pospeševalce in mikrohranila.

Priporočljivi pa so tudi pripravki iz alg, npr. Coralite KR+ (vsebuje 42 % kalcija, 3 % magnezija, alignate, vitamine, aminokisline in elemente v sledovih; deluje tako, da se poškodbe na rastlinah hitreje sanirajo – omogoči rastlinam hitrejše okrevanje), AlgoVital Plus (1,5-2 l/ha; vsebuje tudi ogljikove hidrate, vitamine, predstopnje rastlinskih hormonov, mikro- in sekundarna hranila), pripravek iz rjavih alg Super Fifty 1,5 L/ha ali Algoplasmin (v 0,4 % koncentraciji; narejen iz vitaliziranih rdečih morskih alg in sedimentnih mineralov). Na krompirju so ugotovili, da ima Agroplasmin dobro antiviroidno delovanje, zato ga še posebej priporočamo v hmeljiščih, kjer je bil najden hmeljev vioroid. Uporabite lahko tudi tekoče organsko-mineralno kompleksno gnojilo Basfoliar Aktiv (1,5 l/ ha) ali gnojilo Fructol Bio 2 l/ha. Na voljo imate tudi pripravek Fertiactyl – GZ, ki je kombinacija aminokislin in alg uporabite ga v odmerku 3-4 l/ha.


Datum objave obvestila: 21.06.2019 14:29
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: LESKOŠEK Gregor
Pripravili: Gregor Leskošek, Magda Rak Cizej, Sebastjan Radišek
Seznam registriranih FFS