57. OBVESTILO O VARSTVU KROMPIRJA - 10.06.2019 12:01 - Zaključeno


Z nastopom vročega in suhega vremena razmere za razvoj krompirjeve plesni niso več tako nevarne, saj se pri temperaturah nad 30 stopinj razvoj povzročitelja upočasni. V preteklem tednu smo pojave bolezni opažali v nekaterih zgodaj sajenih nasadih krompirja, predvsem na delih, ki so bili spomladi pokriti s prekrivko, pa tudi v nepokritih nasadih v okolici. Pregledujte nasade. Kjer boste v kratkem začeli z izkopavanjem zgodnjega krompirja zatiranje s fungicidi ni več smiselno. Če pa bo krompir na njivi še kak teden pa lahko še uporabite fungicid s kratko karenco, kot je npr. pripravek Revus (K=3 dni).

V poznejših sortah je potrebno nadaljevati z varstvom. V nasadih, ki sedaj hitro in bujno rastejo še naprej priporočamo rabo pripravkov s sistemičnim ali delno-sistemičnim delovanjem kot so Infinito, Proxanil 450 SC, Rival duo ali Acrobat MZ WG, Forum MZ WG, Banjo forte, Orvego, Nautile, Moximate, Equation pro, Tanos 50 WG, Carial flex, Reboot, Pergado MZ, Gett, Revus in podobni ali tudi Ranmann in Enervin.

Spremljajte tudi razvoj koloradskega hrošča, ki je v toplem vremenu zelo hiter. Insekticid uporabite zgodaj, ko so ličinke še majhne in bolj občutljive. Za zatiranje ličink koloradskega hrošča lahko uporabite katerega od pripravkov kot so Alverde, Biscaya, Bulldock EC 25, Calypso SC 480, Coragen, Daskor 440, Evure, Mavrik 240, Mospilan 20 SG, Sparviero in podobni. Actara z letošnjo sezono nima več dovoljenja za uporabo na prostem. Ekološki pridelovalci lahko uporabite pripravke Raptol koncentrat, Laser 240 SC ali Laser plus ter Neemazal–T/S.

Upoštevajte sredstvom priložena navodila!


Datum objave obvestila: 10.06.2019 12:01
Obvestilo prognostičnega centra: Napovedi za vso Slovenijo/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Meta Urbančič Zemljič
Pripravili: Meta Urbančič Zemljič in Neja Marolt
Seznam registriranih FFS