81. ŠKROPLJENJE JABLAN IN HRUŠK - 06.11.2018 08:11 - Zaključeno


V intenzivnih nasadih jablan in hrušk začenja listje odpadati. Intenzivnejše odpadanje listja pričakujemo, ko bo nastopilo obdobje hladnega in deževnega vremena.

Ob odpadanju listja na poganjkih nastajajo številne odprte rane, na katerih se v ugodnih vremenskih razmerah lahko naselijo bakterije in glive, bodisi v obliki težko opaznih rakastih ran ali v obliki nevidne latentne okužbe, ki predstavljajo nova žarišča za širjenje bolezni v naslednjem letu.

V nasadih jablan in hrušk, kjer imate težave z obvladovanjem glivičnih bolezni (škrlup, jablanov rak) in nasadih, ki so bila okužena (oz. se nahajajo na okuženem območju) z bakterijo Erwinia amylovora, povzročiteljico hruševega ožiga priporočamo, da za omejevanje novih okužb opravite škropljenje jablan in hrušk z bakrovimi pripravki. Škropljenje lahko kot preventiven ukrep opravite tudi v vseh ostalih nasadih ter ohišnicah jablan in hrušk.

Glede na toplo in suho vreme je zdaj čas, da opravite škropljenje z enim od pripravkov na osnovi bakra kot so: Cuprablau Z 35 WG ali Cuprablau Z 35 WP (3 kg/ha za zatiranje jablanovega škrlupa) ali Nordox 75 WG (1,6 kg/ha), ki pa je registriran samo za omejevanje okužb z jablanovim rakom.

V primeru nizkih temperatur pazite, da z bakrovimi pripravki škropite, ko so temperature enake ali višje od 5 °C.


Datum objave obvestila: 06.11.2018 08:11
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: Alenka Ferlež-Rus
Pripravila: Alenka Ferlež-Rus
Seznam registriranih FFS