81. VARSTVO JABLAN IN HRUŠK - 27.10.2016 11:58 - Zaključeno


V letošnjem letu na območju Celjske in Koroške regije nismo zasledili simptomov okužb s hruševim ožigom. Kljub temu priporočamo, da opravite vsaj eno škropljenje jablan in hrušk z bakrovimi pripravki. Škropljenje opravite, ko bo listje intenzivno odpadalo oziroma, ko bo odpadla večina listja.

Uporaba bakrovih pripravkov v jeseni je preventiven ukrep v vseh nasadih jablan in hrušk, ki so bila okužena z bakterijo Erwinia amylovora, povzročiteljico hruševega ožiga, oziroma tistih nasadih, ki se nahajajo na okuženih območjih. Priporočamo, da škropljenje opravite tudi v vseh ostalih nasadih ter ohišnicah jablan in hrušk. Ob odpadanju listja na poganjkih nastajajo številne odprte rane, na katerih se v ugodnih vremenskih razmerah lahko naselijo bakterije, bodisi v obliki težko opaznih rakastih ran ali v obliki nevidne latentne okužbe, ki predstavljajo nova žarišča za širjenje bolezni v naslednjem letu.

Škropljenje opravite z enim od pripravkov na osnovi bakra kot so: Champion 50 WG (0,7 % konc.), Nordox 75 WG (1,6 kg/ha) ali Biotip bakrov fungicid plus (0,75 % konc.)

Pazite, da z bakrovimi pripravki ne škropite pri zelo nizkih temperaturah. Te naj bodo vsaj enake ali višje od 5 °C.


Datum objave obvestila: 27.10.2016 11:58
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: Alenka Ferlež-Rus
Pripravila: Alenka Ferlež-Rus
Seznam registriranih FFS