125. OBVESTILO ZA VARSTVO SADJA PRED PLODOVO VINSKO MUŠICO - 27.07.2016 14:06 - Zaključeno


Pridelovalce breskev, malin in robid obveščamo, da se pojav plodove vinske mušice stopnjuje. Njihov nalet lahko ugotavljate s prehranskimi pastmi, ki jih izdelate iz pol-litrske plastenke, v katero na vratu izvrtate luknjice (Ø 4 mm), vlijete 1 dl mešanice jabolčnega kisa in vina (3:1 + kapljica detergenta za lažje utapljanje mušic) ter obesite v nasad. Podrobnejše informacije o škodljivcu so dostopne na spletni povezavi UVHVVR: http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_rastlin/rastlinski_skodljivi_organizmi/drugi_skodljivi_organizmi/gospodarski_skodljvi_organizmi/drugi_novejsi_skodljivi_organizmi/plodova_vinska_musica/ . Za prepoznavanje se lahko obrnete na Službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. Pomembno je, da za preprečevanje škode odstranjujete gnile plodove ter skrbite za higieno v nasadih. Če ste plodovo vinsko mušico opazili, lahko opravite ob upoštevanju karence tudi zaščito z insekticidom:

  • v nasadih breskev in nektarin s pripravkom SPADA 200 EC (2,5 l/ha; karenca 14 dni; le 1× letno) ali LASER 240 SC (0,4 l/ha; za nujne primere varstva rastlin – le poklicni uporabniki FFS; karenca 7 dni).

  • V nasadih malin in robid pripravek LASER 240 SC (0,4 l/ha; karenca 3 dni; za manjše uporabe; največ 2× v 10 dnevnih presledkih).

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja. V primeru uporabe insekticidnih sredstev, ki so nevarna za čebele, odstranite cvetočo podrast in opravite nanos v večernem času, ko čebele ne letajo. Pozorni bodite tudi na omejitve pri varstvu vodotokov.


Datum objave obvestila: 27.07.2016 14:06
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Objavil/a: BAJEC Domen
Pripravil: Domen Bajec
Seznam registriranih FFS