51. Plodova vinska mušica - 14.07.2015 08:22 - Zaključeno


Pridelovalcem breskev, nektarin, marelic, ameriških borovnic, malin, robid, fig in drugih sadnih vrst z mehkimi plodovi svetujemo, da v nasadih spremljajo navzočnost plodove vinske mušice (Drosophila suzukii). Škodljivca so na Primorskem že opažali na češnjah in marelicah, sedaj pa tudi na zgodnjih sortah breskev in nektarin. Mušice pri odlaganju jajčec poškodujejo plodove, poškodbe pa so vdorna mesta za različne glive in bakterije, ki povzročajo gnitje. Škodljivec ima kratek razvojni ciklus in lahko proti jeseni razvije številčne populacije.

Pojavljanje mušic spremljajte s pomočjo lovnih vab, ki jih pripravite iz kisa ali mešanice kisa in vina ali kisa in soka (razmerje 3:1). Mešanici lahko dodate žlico sladkorja in/ali kvas ter nekaj kapljic detergenta. Približno 1 dl mešanice vlijte v zaprte plastenke, ki ste jim pod vrhom izvrtali luknjice premera do 4 mm. Tako pripravljene vabe obesite v krošnje oz. v bližino zorečih plodov.

Plodova vinska mušica je zelo podobna ostalim vinskim mušicam. Velika je 2 do 3 mm, rumenorjave barve in ima rdeče oči. Samci imajo na konici kril črno pego, po čemer se ločijo od ostalih vinskih mušic. Če sumite na prisotnost plodove vinske mušice v nasadih in če imate težave z njenim prepoznavanjem, se obrnite na Službo za varstvo rastlin na vašem območju ali si poglejte informacije s slikovnim materialom na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:

http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_rastlin/drugi_skodljivi_organizmi/gospodarski_skodljvi_organizmi/drugi_novejsi_skodljivi_organizmi/plodova_vinska_musica/

 

Zatiranje

Uporaba insekticidov neposredno pred obiranjem je lahko problematična z vidika ostankov, zlasti pri sadju za svežo porabo in s kratko obstojnostjo. Sprejemljiva možnost je zato predvsem zatiranje odrasle mušice v obdobju zorenja plodov, pred obiranjem. Za ta namen so primerni insekticidi, ki dobro zatirajo odrasle muhe in imajo kratko karenčno dobo, krajšo od 10 do 14 dni, da lahko ukrep izvedemo čim bliže najobčutljivejši razvojni fazi plodov.

 

V Sloveniji imata za zatiranje PVM dovoljenje pripravka Laser 240 SC (spinosad) in Spada 200 EC (fosmet).

Pogoji in posebne zahteve glede njihove rabe so navedeni v tabeli:

 

Sadna vrsta

Insekticid

breskve, nektarine

Spada 200 EC - 2,5 L/ha; karenca: 14 dni; največ 1 X

Laser 240 SC - 0,4 L/ha; karenca: 7 dni; največ 2 X

marelice, slive

Laser 240 SC - 0,4 L/ha; karenca: 7 dni; največ 2 X

maline, robide

Laser 240 SC - 0,4 L/ha; karenca: 3 dni; največ 2 X v 10 dnevnih presledkih

borovnice, brusnice, ribez in kosmulja

Laser 240 SC - 0,4 L/ha; karenca: 3 dni; največ 2 X v 7 dnevnih presledkih

jagode

Laser 240 SC - 0,3 L/ha; karenca: 1 dan; največ 3 X v 7 dnevnih presledkih

vinska trta

Laser 240 SC - 0,22 L/ha; karenca: 14 dni; največ 2 X

 

Sredstva so nevarna za čebele zato je treba pred škropljenjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevajte navodila in predpise o varni rabi sredstev!


Datum objave obvestila: 14.07.2015 08:22
Obvestilo prognostičnega centra: Napovedi za vso Slovenijo/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: ZEMLJIČ Marjeta in ŠKERLAVAJ Vojko
Pripravila: Marjeta Zemljič in Vojko Škerlevaj
Seznam registriranih FFS