28. Plodova vinska mušica - 26.05.2015 07:35 - Zaključeno


V toplejših območjih so se na zorečih češnjah že pojavile poškodbe, ki jih povzročajo ličinke plodove vinske mušice (Drosophila suzukii). Breznoge ličinke se hranijo z vsebino plodov in povzročajo njihovo gnitje. Škodljivka je v preteklem letu povzročala škodo in izpad pridelka tudi na breskvah, jagodah, borovnicah, grozdju in nekaterih drugih gojenih in samoniklih rastlinah v večjem delu Slovenije. Ima velik potencial razmnoževanja, zato je pomembno, da mušico v nasadu pravočasno odkrijemo in zatiramo. Sadjarjem priporočamo, da v nasadih spremljajo pojav plodove vinske mušice s pomočjo prehranskih vab, ki jih pripravijo na sledeč način: Na zgornjem delu prazne plastenke izvrtate nekaj odprtin premera 4-6 mm, v plastenko pa vlijete mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 3:1 ter dodate pol žlice sladkorja in nekaj kapljic detergenta. Tako pripravljene pasti obesite v nasadu na več mestih. Plodove vinske mušice so velike 2 do 3 mm, imajo rdeče oči, samčki pa značilni temni lisi na krilih.

 

Za zatiranje je za poklicne uporabnike z dovoljenjem UVHVVR v nujnih primerih registiran pripravek Laser 240 CS (0,3 l/ha, karenca 7 dni) in za manjše uporabe pripravek Spada 200 EC (20,5 l/ha, karenca 14 dni).

Oba pripravka sta nevarna za čebele, zato je potrebno pred škropljenjem odstraniti cvetočo podrast in preprečiti zanašanje na sosednje rastline. Upoštevajte priložena navodila!


Datum objave obvestila: 26.05.2015 07:35
Obvestilo prognostičnega centra: Napovedi za vso Slovenijo/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: ZEMLJIČ Marjeta in ŠKERLAVAJ Vojko
Pripravila: Marjeta Zemljič in Vojko Škerlevaj
Seznam registriranih FFS