8. Varstvo koščičarjev - 08.04.2015 10:42 - Zaključeno


Razvojno stanje koščičarjev je po Sloveniji različno, odvisno od sadne vrste in pridelovalnega območja. Hladne noči v večjem delu države zadržujejo razvoj. Kjer drevje še ne cveti lahko za varstvo pred glivičnimimi in bakterijskimi obolenji še uporabite katerega izmed bakrovih pripravkov kot je: Champion 50 WG, Cuprablau Z 35 WP, Cuprablau Z ultra WP, Cuproxat, Bordojska brozga caffaro, Biotip bakrov fungicid plus, Kocide 2000, Kocide DF ali Nordox 75 WG. V toplejših območjih in legah, kjer koščičarji cvetijo, pa uporabite enega izmed organskih fungicidov. Za varstvo breskev in nektarin pred breskovo kodravostjo lahko uporabite pripravek Ziram 76 WG ali Syllit 400 SC. Cvetoče koščičarje kot so breskve, nektarine, marelice, višnje, češnje in slive je potrebno zavarovati tudi pred monilijami. Uporabite lahko fungicid kot je: Topsin M, Duaxo koncentrat, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Rovral aquaflo, Prolectus ali Teldor SC 500.

Na drevju spremljajte pojavnost malega zimskega pedica, ki obžira liste in plodiče. Mlade gosenice lahko učinkovito zatre ekološki pripravek Neemazal T/S.

 

Sredstva za varstvo koščičarjev uporabljajte v skladu z navodili ! Škropljenje opravite v mirnem vremenu in v večernih urah. Upoštevajte predpise o varstvu čebel!


Datum objave obvestila: 08.04.2015 10:42
Obvestilo prognostičnega centra: Napovedi za vso Slovenijo/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: ZEMLJIČ Marjeta in ŠKERLAVAJ Vojko
Pripravila: Marjeta Zemljič in Vojko Škerlevaj
Seznam registriranih FFS