78. Gnitje grozdja in plodova vinska mušica - 25.08.2014 12:58 - Zaključeno


Ob pogostih padavinah je zaradi dolgotrajne omočenosti grozdje zelo izpostavljeno okužbam s sivo plesnijo. K širjenju okužb pa še dodatno prispevajo poškodbe jagod, ki jih povzročajo različne žuželke. Vinogradnikom priporočamo škropljenje grozdov z enim izmed botriticidov, kot so Cantus WG (karenca je 28), Mythos (21 dni), Rovral aquaflo (21 dni), Pyrus 400 SC (35 dni), Switch 62,5 WG (21 dni), Teldor SC 500 (21 dni) ali ekološki pripravek Botector (nima karence).

 

Poleg sive plesni povzročajo gnitje jagod tudi druge glive in bakterije. Pomembno vlogo pri tem gnitju ima lahko tudi plodova vinska mušica (Drosophila suzukii), ki se je letos močno razširila.

Škodljivka napada plodove številnih sadnih in samoniklih vrst s tanko povrhnjico in mehkim mesom, tudi grozdje. Grozdne jagode napada v času zorenja. Mušica z ostro leglico predre povrhnjico, vanjo odloži jajčeca iz katerih se v nekaj dneh razvijejo breznoge ličinke (žerke). Te se hranijo s tkivom v notranjosti, ki postane mehko in kašasto. Na poškodovanem tkivu se naselijo razni mikroorgaizmi, ki povzročajo gnitje jagod.

Vinogradnikom priporočamo, da ugotovite navzočnost plodove vinske mušice v svojih vinogradih s pomočjo prehranske vabe. Pripravite jo iz 1 dl jabolčnega kisa (ali mešanice jabolčnega in vinskega kisa v razmerju 1:1), ki mu dodate 1 žličko sladkorja ter nekaj kapljic detergenta za posodo. Vsebino vlijete v plastenko, ki ste ji v zgornjem delu izvrtali 5 do 6 odprtin, velikih približno 6 mm (ne smejo biti večje, ker se vanje lovijo tudi druge žuželke). Plastenko na vrhu zaprete in obesite na senčno mesto v območje grozdov. Po nekaj dneh vsebino precedite in prenesite v plitvo posodo s čisto vodo, kjer ugotovite navzočnost škodljivca. Plodova vinska mušica je velika 2-3 mm, ima rdeče oči in jo s prostim očesom težko ločimo od drugih mušic, samčke pa prepoznate po značilni črni pegi na konici kril. V primeru težav pri prepoznavanju škodljivca se posvetujte s službo za varstvo rastlin pri najbližjem kmetijskem zavodu ali inštitutu.

Več informacij o škodljivcu lahko najdete tudi na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:

http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_rastlin/posebno_nadzorovani_organizmi/plodova_vinska_musica/


Datum objave obvestila: 25.08.2014 12:58
Obvestilo prognostičnega centra: Napovedi za vso Slovenijo/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: ZEMLJIČ Marjeta in ŠKERLAVAJ Vojko
Pripravila: Marjeta Zemljič in Vojko Škerlevaj
Seznam registriranih FFS