116. PREDELAVA GROZDJA - 23.09.2004 14:30 - Poslano


Kljub nizkim nočnim temperaturam in izmerjenim visokim kislinam, so v nekaterih moštih visoke tudi pH vrednosti (3.4, 3.5,…) V takih primerih je moštu potrebno dodati kislino, kljub izmerjeni visoki titracijski kislini. Za nasvet se obrnite na ustrezno strokovno službo.

Pri moštih z večjimi pH vrednostimi uporabljajte ustrezno količino žvepla.

Zelo priporočamo dodajati hrano za kvasovke in sicer v najmanj dveh delih. Količina 20 g/100l v začetku fermentacije ob dodatku vrelnega nastavka. Preostalo količino 40 g/100l pa po 24-30 urah vrenja (odvisno od intenzivnosti vrenja mošta). Ugotovljeno je, da pomankanje hrane in vitaminov za kvasovke oziroma nepravilno dodajanje povzroča nastanek žveplovodika ali bekserja.

Kvasovke naj bodo sveže pripravljene v vodi 30-35 stopinj celzija brez dodatka sladkorja za začetek razmnoževanja. V primeru prenizkih temperatur mošta po razsluzevanju (10-15 stopinj celzija), dodajte vrelnemu nastavku manjšo količino očiščenega mošta in počakajte, da začne s fermentacijo. Ko začne z burnim vrenjem ga dodajte preostali količini.

Bodite previdni pri uporabi encima za izločanje aromatičnih spojin iz jagodne kožice belih sort. V primeru maceracije pri višjih temepraturah in uporabe encima naj bo čas maceracije 3 – 5 ur.

Vedno kupujte sveže oziroma originalno pakirana enološka sredstva.

Pripravila: Tamara Rusjan


Datum objave obvestila: 23.09.2004 14:30
Obvestilo prognostičnega centra: Zahodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Objavil/a: ŽEŽLINA Ivan
Pripravil: Ivan Žežlina
Seznam registriranih FFS