274. VARSTVO HMELJA - 05.05.2010 08:41 - Zaključeno


Obvestilo dne, 28. 4. 2010

Pripravil: Gregor Leskošek

Hmeljeva peronospora - kuštravci

Pojav kuštravcev je letos zelo neenakomeren. Svetujemo vam, da pri delu v hmeljiščih predvsem pri predčiščenju ter navijanju poganjkov vse kuštrave poganjke ročno porežete, ter jih odstranite z nasada, saj lahko ti s sporami še vedno širijo bolezen po nasadu nekaj naslednjih dni. Sedaj je skrajni čas za zatiranje primarne okužbe s pripravkom Fonganil Gold. Omenjeni pripravek ima poleg zatiranja kuštravcev vpliv tudi na zdravljenje hmeljne korenike. Za njegovo uporabo se priporoča enkratna točkovna aplikacija oz. zalivanje v odmerku 0,2 ml na rastlino ob porabi vode 0,2 l, pri kateri se doseže najvišja stopnja učinkovitosti. Pri škropljenju v pasovih se priporoča uporaba maksimalnega odmerka, ki znaša 0,8 l/ha pri porabi vode 700 l/ha. Najprimernejše je škropiti v času po rezi hmelja, ko poganjki hmelja dosežejo višino 2-5 cm (BBCH 8-11), skrajni čas uporabe pa je v fazi višine hmelja 20-30 cm (BBCH 13).

Vsekakor pa velja opozorilo, da povsod tam, kjer boste ugotovili več kot 3 % rastlin s kuštravci, po napeljavi poganjkov nemudoma uporabite sistemični fungicid Aliette flash v 0,25 % koncentraciji. Opozarjamo vas, da morate škropljenje po 8-ih dneh ponoviti. Poraba vode v tem času je 300 l/ha.

Zatiranje kuštravcev je za kasnejše uspešno varstvo hmelja pred hmeljevo peronosporo izrednega pomena, zato bodite pozorni in po potrebi tudi ukrepajte!

 


Datum objave obvestila: 05.05.2010 08:41
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: Alenka Ferlež-Rus
Pripravila: Alenka Ferlež-Rus
Seznam registriranih FFS