267. VARSTVO VINSKE TRTE - 27.08.2008 14:40 - Poslano


ŠKROPLJENJE PROTI PERONOSPORI V MLADIH VINOGRADIH

Škropljenje proti peronospori je še vedno potrebno v mladih vinogradih, ki še nimajo pridelka. Priporočamo predvsem uporabo sredstev na osnovi bakra in ostalih kontaktnih fungicidov, ki so registrirani za ta namen.

Glede škropljenj proti peronospori v rodnih vinogradih pa priporočamo, da se pred takimi morebitnimi ukrepi posvetujete z ustreznimi strokovnjaki.

SIVA GROZDNA PLESEN

Pri poznih sortah, kjer grozdje pogosto gnije je še čas za uporabo sredstev proti sivi grozdni plesni (botriticidov).

Kdor je vključen v Integrirano pridelavo grozdja lahko uporabi: Switch 62,5 WG (0,8 kg/ha) , Teldor SC 500 (1,0-1,5 l/ha) , ki imata dovoljenje za dvakratno rabo letno ali Kidan (3 l/ha) , Cantus WG (1,0-1,2 kg/ha) ali Mythos (2,5 l/ha) ali Pyrus 400 SC (2,0 l/ha) , ki imajo dovoljenje za enkratno rabo letno.

V letošnjem letu ima dovoljenje za te namene tudi biološki pripravek Serenade WP (2,5-4,0 kg/ha), ki se ga lahko uporablja od konca cvetenja do začetka mehčanja jagod, vendar ne več kot petkrat v eni rastni sezoni.

Škropimo le tisti predel vinske trte, kjer se nahajajo grozdi.

Pazite na karenco uporabljenih sredstev.

Člani Integrirane Pridelave grozdja poleg splošnih načel dobre prakse varstva rastlin dosledno upoštevajte pravilnik in navodila za integrirano pridelavo grozdja.


Datum objave obvestila: 27.08.2008 14:40
Obvestilo prognostičnega centra: Zahodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Objavil/a: ŽEŽLINA Ivan
Pripravil: Ivan Žežlina
Seznam registriranih FFS