195. VARSTVO HMELJA - 14.07.2008 13:50 - Poslano


Obvestilo dne: 14. julij 2008

Pripravil: Sebastjan Radišek

Hmeljeva peronospora

Neurja z obilnimi in intenzivnimi padavinami v zadnjih dneh so izprala fungicidni nanos iz cvetja in listja, zato je hmelj pred okužbami s hmeljevo peronosporo nezaščiten. V treh zaporednih dneh smo tako zabeležili 50 do 90 mm intenzivnih padavin ob lokalnem pojavu toče, konec tedna pa se nam ponovno obeta deževno vreme. Hmelj je v občutljivi fazi cvetenja, na večini lokacij spremljanja bolezni pa ugotavljamo stalno prisotnost spor, ki ponekod presega kritično število, zato je nevarnost nastanka okužb zelo visoka. Svetujemo ponovitev prvega škropljenja v cvet (ne glede na prej uporabljen fungicid), v kolikor pa tega še niste naredili to opravite v najkrajšem možnem času. Uporabite bakrene pripravke kot so npr. Champion 50 WP, Cuprablau Z ali Cuprablau Z Ultra.

Hmeljeva pepelovka

V nasadih občutljivih sort kot sta Magnum in 279D/112 ob škropljenju proti hmeljevi peronospori preventivno dodajate enega od pripravkov na osnovi žvepla.

Hmeljeva pršica

Obilne padavine lahko vplivajo tudi na delovanje akaricidnih pripravkov. Zato vam svetujemo, da škodljivca natančno spremljate in ob pojavu pravočasno ukrepate.


Datum objave obvestila: 14.07.2008 13:50
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: Alenka Ferlež-Rus
Pripravila: Alenka Ferlež-Rus
Seznam registriranih FFS