155. Napake, ki so prisotne v vinih letošnjega letnika: - 08.12.2005 10:00 - Poslano


Bekser ali vonj po žveplecu – vonji so zelo različni, vendar opažamo, da se v vinih letošnjega letnika pojavljajo »tipični« bekserji – vonj po gnilih jajcih. Najhitreje ga odpravimo z močnim zračnimpretokom. Vino žveplamo dva dni po pretoku.

Oksidacij a – vino porjavi in dobi značilen vonj po prezrelih jabolkih ali posušeni skorji kruha. V primeru, da imamo v kleti zdrave droži, prizadetemu vinu dodamo zdrave droži in premešamo. Vino primerno zaščitimo z žveplom. Vina ne smemo zračno pretakati!

Povišana ocetna kislina vonj po ocetni kislini nas opozarja, da je vino potrebno zračno pretočiti od droži in ga ustrezno zažveplati. Priporočamo , da opravite meritev hlapnih kislin – podatek bo nakazal, koliko je bolezen že napredovala. Vino hranimo v prostoru s čim nižjo temperaturo. Zaželjena je hitra poraba takega vina. Ne mešamo ga z ostalimi zdravimi vini, brez predhodnega posveta s strokovno osebo.

Pripravila: Tamara Rusjan


Datum objave obvestila: 08.12.2005 10:00
Obvestilo prognostičnega centra: Zahodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Objavil/a: ŽEŽLINA Ivan
Pripravil: Ivan Žežlina
Seznam registriranih FFS