AKARINOZA
Pri občutljivih sortah (kot je npr. Malvazija) moramo biti pozorni na napad akarinoze,.
V primeru močnejšega napada je potrebno prizadete vinograde poškropiti z enim izmed sredstev kot so: THIODAN E 35, ORTUS 5 SC ali DEMITAN, v predpisani koncentraciji.
ČRNA PEGAVOST
Proti črni pegavosti vinske trte škropimo le v tistih vinogradih, kjer se je bolezen zelo razširila in ocenjujemo, da bi to lahko povzročila večji izpad pridelka. V nobenem primeru tega ne delamo na pamet in brez utemeljenega razloga. Najboljši učinek dosežemo, če trte prvič poškropimo, ko so mladice dolge od 2 do 5 cm in malo pred napovedanim dežjem. Če je vreme zelo mokro, škropljenje čez 10 do 14 dni ponovimo.
Proti črni pegavosti vinske trte uporabljamo predvsem kontaktne fungicide, kot so: ANTRACOL, EUPAREN Multi, FOLPAN 80 WDG, POLYRAM DG in BRAVO 500 SC.
OIDIJ
Vinograde, zasajene s sortami, ki zgodaj odganjajo in so obenem občutljive na oidij vinske trte (npr. Chardonnay), lahko preventivno poškropimo proti oidiju, ko so mladice dolge od 5 do 10 cm. Škropimo le občutljive sorte v tistih vinogradih, ki so podvrženi okužbam z oidijem in tam, kjer je bil močan pojav oidija v lanskem letu. Za škropljenje uporabimo predvsem sredstva na osnovi žvepla.