Fermentacije zgodnejših sort so že zaključene in lahko opravimo prve pretoke .
Prvi pretoki naj bodo opravljeni takoj po fermentaciji, kajti v letošnjem letniku so kisline nizke in bi s puščanjem vina na drožeh pospeševali padanje kislin. Upoštevati moramo, da se bo kislina znižala tudi na račun izločenega vinskega kamna med zorenjem vina. Če ugotovimo, da je v vinu prisoten biološki razkis, kislina pa je ravno primerna, takoj pretočimo, ohladimo in ustrezno zažveplamo (25-30 mg/l prostega žvepla). Pretakamo zračno.
Pretočena vina, ki niso v biološkem razkisu žveplamo 2 – 3 dni po pretoku, ko se umirijo. Po treh tednih priporočamo prvo meritev prostega žvepla in popravek v primeru, da je prosto žveplo padlo pod 20 mg/l.
V madih vinih se lahko pojavijo tudi napake, najpogostejši sta ocetni cik in bekser.
OCETNI CIK
Pogoji za razvoj ocetnokislinskih in mlečnokislinskih bakterij so bili idealni.. Brez dodanih kvasovk so v moštih prevladale bakterije, ki so alkohol preko acetaldehida spremenile v ocetno kislino. Vino diši in ima okus po ocetni kislini. Če vam ta bolezen ni poznana in smatrate, da je prisotna v vaših vinih, je najbolje, da se obrnete na najbljižjo strokovno službo, ki bo z ustreznimi meritvami potrdila prisotno ocetno kislino v vinu. Te bolezni se ne da odpraviti ali kako drugače popraviti. V primeru, da ocetna kislina še ni visoka (0,6 g/l) priporočamo razklično filtracijo in močno žveplanje (30 mg/l). Vino v lesenih sodih takoj pretočimo v druge posode, kajti bakterije se bodo lahko zajedle v les in bomo brez ustreznega tretiranja soda povzročili razvoj bolezni tudi v vinu naslednjega letnika.
BEKSER-VONJ PO GNILIH JAJCIH
V vinih letošnjega letnika se pojavlja v različnih oblikah. Zelo preprosto ga odpravimo, če storimo to pravočasno. Vino moramo obvezno zračiti, posodo dobro oprati. Pri močnejšem pojavu napake in nemogoči odpravi vonja z pretokom si lahko pomagamo tako, da dodajamo bakrov sulfat. Glede dodajanja bakrovega sulfata se predhodno posvetujte s strokovno službo, kajti baker je težka kovina.
Dozorevanje vina spremljajte redno s pokušnjo. V primeru nepoznavanja vonjev ali napak se obrnite na ustrezno strokovno službo.
Pripravila: Tamara Rusjan