97. OBVESTILO ZA PRIDELOVALCE KUMAR IN BUČK - 26.07.2023 13:33 - Zaključeno


V teku je pridelava kumaric za solato in vlaganje. Glede na to, da so stalno ugodne razmere za nadaljnji razvoj in širjenje kumarne plesni (Pseudoperonospora cubensis), je priporočljivo, da se redno izvaja varstvo posevka. Za preprečevanje širjenja lahko uporabite enega od pripravkov:

 

MIRADOR 250 SC v odmerku 1 l/ha na kumarah, kumaricah za vlaganje, bučkah, bučnicah z neužitno lupino (razen oljnih buč), karenca 3 dni.

ORTIVA v odmerku 1 l/ha na kumarah, kumaricah za vlaganje, bučkah, bučnicah z neužitno lupino (razen oljnih buč), karenca 3 dni.

ZAFTRA AZT 250 SC v odmerku 1 l/ha na kumarah, kumaricah za vlaganje, bučkah, bučnicah z neužitno lupino (razen oljnih buč), karenca 3 dni.

CUPROXAT v odmerku 5,3 l/ha na bučnicah z užitno lupino (kumare, kumarice za vlaganje, bučke in drugi hibridi z užitno lupino), karenca 3 dni.

RANMAN TOP v odmerku 0,5 l/ha na kumarah v zaščitenih prostorih in kumaricah za vlaganje in bučkah, karenca 3 dni.

ALIETTE FLASH v odmerku 4 kg/ha na kumarah, dinjah, lubenicah, bučkah in bučah, karenca 3 dni.

ENERVIN v odmerku 1,5 kg/ha na bučnicah z užitno lupino (kumare, kumarice za vlaganje, bučke) in bučnicah z neužitno lupino (dinje, lubenice), karenca 7 dni.

CUPRABLAU Z 35 WP v odmerku 1,5 kg/ha za manjše uporabe v bučnicah z užitno lupino (kumare, kumarice za vlaganje, bučke), karenca 3 dni.

CUPRABLAU Z 35 WG v odmerku 1,5 kg/ha za manjše uporabe na bučnicah z užitno lupino (kumare, kumarice za vlaganje, bučke), karenca 7 dni.

POLYVERSUM v odmerku 0,1 kg/ha, na kumarah, s sredstvom se tretira foliarno, na prostem. Število tretiranj ni omejeno.

UNIVERZALNI FUNGICID 1 g/3-10 l vode/100m², na kumarah, s sredstvom se tretira foliarno, na prostem. Število tretiranj ni omejeno, karenca je 1 dan.

 

 

Na posevkih bučevk se pojavlja tudi pepelovka bučnic (Erysiphae orontii, Spaerotheca fusca, Oidium sp., Erysiphe cichoracearum). Za njeno zatiranje oziroma preprečevanje pojava lahko uporabite:

MIRADOR 250 SC v odmerku 1 l/ha na bučkah in kumaricah za vlaganje, kumarah, karenca 3 dni.

ORTIVA v odmerku 1 l/ha na kumarah, kumaricah za vlaganje in bučkah, karenca 3 dni.

ZAFTRA AZT 250 SC v odmerku 1 l/ha, na kumarah, kumaricah za vlaganje in bučkah, karenca 3 dni.

TOPAS 100 EC v odmerku 0,5 l/ha na kumarah, bučah, bučkah, dinjah in lubenicah v zaščitenih prostorih, karenca 3 dni.

COLLIS v odmerku 0,5 l/ha v zaščitenih prostorih na bučnicah z užitno lupino (kumare, kumarice za vlaganje, bučke in drugi hibridi z užitno lupino), karenca 3 dni.

SONATA v odmerku 5 – 10 l/ha na kumarah, bučah, bučkah, dinjah in lubenicah, karenca ni potrebna.

AQ-10 v odmerku 35 g/ha na bučnicah z užitno in z neužitno lupino, vključno z oljnimi bučami, karenca 1 dan.

POLYVERSUM v odmerku 0,1-0,2 kg/ha na kumarah, karenca 1 dan.

UNIVERZALNI FUNGICID v odmerku 1 – 2 gr / 4 – 15 l vode /100 m², karenca 1 dan.

MAVITA 250 EC v odmerku 0,5 l/ha na bučnicah z užitno in neužitno lupino, karenca 3 dni.

SCORE 250 EC v odmerkih 0,5 l/ha na bučnicah z užitno in neužitno lupino, karenca 3 dni.

COSAN v odmerku 5 – 7,5 kg/ha na bučnicah z užitno in neužitno lupino (kumarah, bučkah, bučah, dinjah in lubenicah), karenca 3 dni.

KUMULUS DF v odmerku 5 – 7,5 kg/ha na bučnicah z užitno in neužitno lupino (kumarah, bučkah, bučah, dinjah in lubenicah) karenca 3 dni.

MICROTHIOL DISPERSS v odmerku 5 – 7,5 kg/ha bučnicah z užitno in neužitno lupino (kumarah, bučkah, bučah, dinjah in lubenicah) , karenca 3 dni.

MICROTHIOL SC v odmerku 5 – 7,5 kg/ha na bučnicah z užitno (bučke, kumarice za vlaganje) in neužitno lupino (melone, lubenice, buče) karenca 3 dni.

MICROTHIOL SPECIAL v odmerku 5 – 7,5 kg/ha na bučnicah z užitno in neužitno lupino (kumarah, bučkah, bučah, dinjah in lubenicah), karenca 3 dni.

PEPELIN v odmerku 5 – 7,5 kg/ha na bučnicah z užitno in neužitno lupino (kumarah, bučkah, bučah, dinjah in lubenicah), karenca 3 dni.

SULFAR v odmerku 5 – 7,5 kg/ha na bučevkah z užitno in neužitno lupino (kumarah, bučkah, bučah, dinjah in lubenicah) , karenca 3 dni.

VINDEX 80 WG v odmerku 5 – 7,5 kg/ha na bučnicah z užitno in neužitno lupino (kumarah, bučkah, bučah, dinjah in lubenicah), karenca 3 dni.

SERENADE ASO v odmerku 8 l/ha na kumarah, dinjah, lubenicah in bučkah v zaščitenih prostorih, karenca ni potrebna.

VITISAN v odmerku 1,5 – 3 kg/ha na bučnicah z užitno in neužitno lupino (kumare, kumarice za vlaganje, bučke, buče, dinje in lubenice), karenca 1 dan.

KARBICURE v odmerku 3 kg/ha na kumarah, kumaricah za vlaganje, bučkah, dinjah, lubenicah in bučah ter drugih bučevkah z užitno in neužitno lupino, karenca 1 dan.

BIOTIP SULFO 800 SC v odmerku 5 – 7,5 l/ha na bučkah, bučah, kumarah in lubenicah, karenca 3 dni.

VERTIPIN v odmerku 6 l/ha na kumarah, bučkah, bučah, dinjah in lubenicah, karenca 3 dni.

SERCADIS PLUS v odmerku 0,6 l/ha na bučnicah z užitno lupino (kumare, kumarice za vlaganje, bučke in drugi hibridi) in neužitno lupino (dinje, orjaška buča, lubenice in drugi hibridi), karenca 3 dni.

 

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja. V primeru uporabe insekticidnih sredstev bodite še posebno pozorni na varovanje čebel in ostalih opraševalcev.


Datum objave obvestila: 26.07.2023 13:33
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Objavil/a: PETERLIN Andreja
Pripravila: Peterlin Andreja
Seznam registriranih FFS