24. OBVESTILO O VARSTVU JAGOD - 03.04.2023 10:43 - Zaključeno


Obveščamo vas, da smo v zavarovanih prostorih opazili resarje in uši. Ti imajo ob povečanem pojavu pomemben vpliv na obliko plodov. Jagode pa v zaščitenih prostorih že cvetijo, s cvetenjem pa začenjajo tudi že zelo zgodnje sorte na prostem.

Obveščamo vas tudi, da je sedaj čas za škropljenje sive plesni na prostem. V zaščitenih prostorih, kjer so temperature višje in ugodna zračna vlaga, bodite pozorni tudi na pepelovko.

Spodaj so navedeni pripravki, ki so registrirani v Sloveniji.

Siva plesen ali gniloba: Amylo-X, Botector, Liberto, Prestop, Polyversum, Prolectus, Pyrus 400 SC, Scala, Serenade ASO, Signum, Switch 62,5 WG, Taegro, Teldor SC 500, Zenby.

Jagodna pepelasta plesen: Amylo-X, AQ-10, Biotip sulfo 800 SC, Karbicure, Mavita 250 EC, Mirador 250 SC, Ortiva, Score 250 EC, Sercadis plus, Signum, Stroby WG, Thiovit Jet, Topas, Vertipin, Vitisan, Zaftra azt 250 SC.

Uši: Movento, Pirimor 50 WG, Sivanto prime.

Resarji: Asset five, Laser 240 SC, Laser Plus, Naturalis.

Pred škropljenjem nujno preglejte nasade, preberite navodila za uporabo in upoštevajte predpisane odmerke ter ukrepe za varovanje okolja.

Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo, zaradi nevarnosti posameznih pripravkov za čebele in predpisanih razdalj od voda I. in II. reda. V primeru uporabe sredstev, nevarnih za čebele, je potrebno cvetočo podrast pokositi in škropljenje opraviti v večernem ali nočnem času, ko so čebele v panjih.

JAVNA SLUŽBA ZA VARSTVO RASTLIN

Napisala: Urška Škrabar


Datum objave obvestila: 03.04.2023 10:43
Obvestilo prognostičnega centra: Severovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Maribor
Objavil/a: MEŠL Miro
Pripravil: Miro Mešl
Seznam registriranih FFS