193. ŠKROPLJENJE BRESKEV, NEKTARIN, SLIV, MARELIC in ČE - 10.11.2006 15:00 - Poslano


Prek ranic, ki nastanejo ob odpadanju listja, pogosto vdrejo glivice in bakterije, ki povzročajo odmiranje vej, pri hudih okužbah pa tudi celih dreves. Če ste že med letom opazili smoljenje in sušenje vej in vejic zaradi breskovega raka , ožiga breskove skorje ali bakterijskih obolenj , je nasade omenjenih sadnih vrst med odpadanjem listja priporočljivo škropiti. Prvič škropimo, ko začne listje odpadati. Ko odpade večina listja, poškropimo še drugič. Škropljenje je še posebej potrebno, če je vreme deževno in je smiselno tudi v nasadih, kjer okužb še ni. Kdor nasadov še ni poškropil, lahko v tem času uporabi sredstva na osnovi bakra v zmanjšani koncentraciji. V tem času je najprimernejša 1/2 (polovično) koncentracijo škropilne brozge . Priporočamo vam, da navedene koncentracije ne prekoračite, ker baker sicer lahko ožge slabo olesenele dele enoletnih vejic.


Datum objave obvestila: 10.11.2006 15:00
Obvestilo prognostičnega centra: Zahodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Objavil/a: ŽEŽLINA Ivan
Pripravil: Ivan Žežlina
Seznam registriranih FFS