102. VARSTVO VINSKE TRTE - 23.08.2022 09:16 - Zaključeno


V vinogradih grozdje zori; poteka nadaljnje barvanje jagod (83 po lestvici BBCH).

Vreme je kljub občasnim padavinam za dozorevanje še vedno ugodno. Izjema so pojavi toče, ko je potrebno v predelu poškodovanega grozdja opraviti nanos zaščitnih sredstev proti sivi plesni. Ta naj imajo čim krajšo varnostno dobo. V poštev prideta: TELDOR SC 500 (1,5 l/ha; 14 dni karence) ali PROLECTUS (1,2 kg/ha; 14 dni karence). Na zmanjševanje okužb imajo vpliv še KARBICURE (5 kg/ha; karenca 1 dan), OROCIDE PLUS (6,4 l/ha; karenca 1 dan) in PREV-GOLD (6,4 l/ha; karenca 1 dan). Slednji trije so primerni tudi za ekološko pridelavo.

V času dozorevanja so čedalje množičnejši naleti os, muh in sršenov. Svetujemo nameščanje lovilnih pasti s sadnim sokom ali vinom. Plastenkam je priporočljivo prazniti in menjati privabilno tekočino na 4 do 5 dni.

Nanos FFS opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.


Datum objave obvestila: 23.08.2022 09:16
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Objavil/a: BAJEC Domen
Pripravil: Domen Bajec
Seznam registriranih FFS