86. VARSTVO VINSKE TRTE - 16.08.2022 10:19 - Zaključeno


Grozdje je v času dozorevanja in mehčanja jagod občutljivo za okužbe s sivo plesnijo – botritisom, ki povzroča gnitje jagod. Bolezen se v večjem obsegu pojavi v deževnem vremenu in v vinogradih, kjer je grozdje poškodovano zaradi toče ali os in drugih žuželk. Trenutne vremenske razmere ne omogočajo okužb, zato škropljenje v vinogradih, kjer ne načrtujete zgodnjih trgatev, zaenkrat še ni potrebno. Z uporabo fungicidov je smiselno ukrepati v primeru napovedi pogostejših in dalj časa trajajočih padavin. Uporabite lahko naslednje pripravke: Pyrus 400 SC (35 dni karence), Cantus WG (28 dni), Mythos, Scala, Switch 62,5 WG, Zenby (vsi 21 dni), Prolectus ali Teldor SC 500 (oba 14 dni). Za ekološko pridelavo so primeri pripravki na podlagi mikroorganizmov kot so Amylo-X, Botector, Serenade ASO, Polyversum, Universalni fungicid in Taegro. Vse navedene pripravke uporabite preventivno pred napovedanimi padavinami. Škropljenje lahko opravite le v coni grozdja, čemur prilagodite odmerke pripravkov in porabo vode. Nanos škropilne brozge je boljši, če pred tem opravite delno razlistanje in zagotovite dobro omočenost grozdov.

Na zorečem grozdju škodo pogosto povzroča tudi plodova vinska mušica. Pojav mušice v vinogradih lahko spremljate s pomočjo prehranskih vab. Vabe si lahko izdelate sami, tako da v pollitrsko plastenko z izvrtanimi luknjicami (do 5 mm) na zgornjem delu nalijete 1 dl mešanice jabolčnega kisa in rdečega vina v razmerju 3:1, z dodano žličko sladkorja in nekaj kapljic detergenta. Vabe pregledujte dnevno oz. po potrebi. Več o škodljivcu si lahko preberete na spletni povezavi: https://www.ivr.si/skodljivec/plodova-vinska-musica/. V primeru prerazmnožitve populacije lahko za njeno zatiranje uporabite insekticida Laser 240 SC ali Laser plus, ki imata 14 dni karence.

 

Upoštevajte sredstvom priložena navodila, veljavne registracije in priporočila za varstvo okolja! Pri izbiri sredstev upoštevajte veljavne registracije in predpisane karenčne dobe pripravkov!


Datum objave obvestila: 16.08.2022 10:19
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: ŽIGON Primož
Pripravil: Primož Žigon
Seznam registriranih FFS