71. OBVESTILO O SUŠENJU (DESIKACIJI) KROMPIRJEVKE - 23.07.2020 10:33 - Zaključeno


Najmanj dva tedna pred predvidenim izkopom lahko opravite desikacijo - krompirjevko lahko poškropite s herbicidi: Reglone 200 SL (a.s. dikvat), ki ima Dovoljenje za nujne primere v zvezi z varstvom rastlin, dovoljena uporaba od 1.6.2020 do 28.9.2020, ali s herbicidom Kabuki (a.s. piraflufen-etil), ki ima Dovoljenje za nujne primere v zvezi z varstvom rastlin, dovoljena uporaba od 15.5.2020 do 14.9.2020, ali s herbicidom Beloukha (a.s. pelargonska kislina). Herbicid Reglone 200 SL se uporablja kot kontaktni neselektivni herbicid na semenskem in jedilnem krompirju za sušenje (desikacijo) krompirjevke. Sredstvo deluje na zelene dele rastlin krompirja in že v nekaj dneh posuši krompirjevko. Reglone 200 SL se za sušenje krompirjevke jedilnega krompirja uporablja v odmerku 2,5 L/ha (25 ml na 100 m2), za sušenje krompirjevke semenskega krompirja v odmerku 4 L/ha (40 ml na 100 m2), vedno ob porabi vode 300-400 L/ha, odvisno od bujnosti krompirjevke. Desikacijo z Reglonom 200 SL je potrebno opraviti v jasnem, suhem in ne prevročem vremenu. Tla ne smejo biti zasičena z vlago!

OPOZORILA: S sredstvom Reglone 200 SL se lahko na istem zemljišču tretira največ enkrat v eni rastni sezoni. Tretiranje se lahko izvaja le s traktorji z zaprto kabino. Pri tretiranju je obvezna uporaba šob za 50 % zmanjšanje zanosa. Karenca za krompir je 10 dni. Delovna karenca: Vstop na tretirano površino je prepovedan 24 ur po tretiranju. Nezaščitene osebe nimajo vstopa na škropljeno območje najmanj 3 dni! Obvezno je vodenje evidence uporabe FFS!

 

Kabuki deluje kot kontaktni herbicid, ki uniči klorofil, kar vodi k hitri nekrozi in sušenju (desikaciji) krompirjevke na semenskem in jedilnem krompirju. Stopnja učinkovitosti se viša s povišanjem temperature, intenzivnostjo svetlobe in dodatkom močila. Kabuki se za sušenje krompirjevke jedilnega in semenskega krompirja uporablja v času, ko imajo gomolji želeno debelino ali 14 dni pred izkopom in skladiščenjem krompirja (čvrsta kožica). Uporablja se ga pri enkratni uporabi v odmerku 0,8 L/ha in pri dvakratni ali deljeni (split) uporabi v odmerku 0,4 L/ha, vedno ob porabi vode 300-400 L/ha. Časovni presledek med dvema tretiranjema naj bo minimalno 5 dni.

OPOZORILA: S sredstvom Kabuki se lahko na istem zemljišču tretira največ dva krat v eni rastni dobi. Karenca za krompir je 14 dni. Obvezno je vodenje evidence uporabe FFS!

 

Beloukha se v krompirju uporablja za sušenje krompirjevke v odmerku 16 L/ha, priporočena poraba vode je 200-400 L/ha. Krompirjevko se tretira, ko imajo gomolji želeno debelino oziroma najpozneje 14 dni pred izkopom krompirja. S sredstvom se lahko tretira največ dvakrat v eni rastni sezoni v razmiku 5-7 dni. Krompirjevko se 1 dan pred uporabo sredstva Beloukha zmulči na višino 15-20 cm. Predhodno mulčenje je potrebno, da aktivna snov (pelargonska kislina) lažje prodre v listno maso. Uporaba sredstva v krompirju omogoči enakomernejše dozorevanje pridelka, lažje ločevanje cime od gomoljev, olajšan strojni izkop in manj umazan pridelek. Kožica gomoljev je čvrstejša, kar pomeni manj poškodb med izkopom in manj okužb gomoljev s krompirjevo plesnijo. Karenca za Beloukho za krompir je zagotovljena s časom uporabe!

 

Pred uporabo navedenih FFS pozorno preberite priložena navodila za uporabo in opravite desikacijo v skladu s predpisanimi navodili!

 

Na krompiriščih, kjer krompirjevko mehansko kosite, le to čim prej po košnji odstranite z njiv in počakajte z izkopom vsaj 14 dni, da kožica na krompirjevih gomoljih pred spravilom postane bolj čvrsta.


Datum objave obvestila: 23.07.2020 10:33
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: SILVO Zveplan
Pripravil: Silvo Zveplan
Seznam registriranih FFS