1. VARSTVO BRESKEV IN MARELIC - 21.02.2020 11:53 - Zaključeno


Sončno in sorazmerno suho vreme nakazuje prehod iz mile zime v pomlad. Pri nekaterih koščičastih sadnih vrstah so se okrepili pretoki rastlinskih sokov, zaradi česar brsti hitro nabrekajo. Breskev ima v JV Sloveniji večinoma luske cvetnih brstov že razprte in tudi opazne svetlo zelene dele brsta (51-53 po lestvici BBCH).

Temperature ozračja, ki jih dosegajo posamezne lege tekom dneva, so ugodne za razvoj breskove kodravosti. V takem stanju bi bili v primeru padavin nasadi breskev in nektarin izpostavljeni okužbam. Za preventivno varstvo svetujemo uporabo enega od pripravkov na osnovi bakra, ki koščičaste sadne vrste varuje še pred listno luknjičavostjo koščičarjev in bakterijskim okužbami. Ob tem opozarjamo na večjo pazljivost, saj se pri nizkih temperaturah (dnevna temperatura zraka pod 8 ºC, nočna pod lediščem) in dežju lahko pojavijo ožigi. V poštev pridejo: CUPRABLAU Z 35 WP (3,0 kg/ha proti breskovi kodravosti in 2,0 kg proti listni luknjičavosti koščičarjev), CUPRABLAU Z 35 WG (1,6 – 2,0 kg/ha), CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha; le breskova kodravost), BADGE WG (3,5 kg/ha; le listna luknjičavost), NORDOX 75 WG (2 kg/ha).

Za varstvo marelic pred listno luknjičavostjo koščičarjev lahko uporabite: CUPRABLAU Z 35 WP (2 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WG (1,6-2 kg/ha), BADGE WG (3,5 kg/ha) ali CHAMPION 50 WG (2 – 3 kg/ha).

Pospešen razvoj je smiselno umiriti, saj bodo odprti brsti prehitro izpostavljeni pozebi in glivičnim okužbam. Priporočamo beljenje debel z apnenim beležem, oz. kaolinskimi glinami, ki bodo z odbojem močnejših sončnih žarkov brstenje upočasnili.

Poskrbite za kvaliteten nanos z večjo porabo vode (priporočena količina je od 350 do 700 l/ha) in zaščitite tudi vrhove dreves. Nanos opravite v toplem vremenu, ko ne bo vetra!

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

V nasadih koščičastih sadnih vrst (zlasti češnja in breskev) bodite pozorni še na nalet vrtnih zavrtačev, hroščkov iz skupine podlubnikov, kateri so aktivni z vsakim toplejšim dnem. Hroščki z zavrtavanjem v deblo in poganjke izčrpajo sadike in starejša obolela drevesa, ki zato kmalu propadejo. Njihovo prisotnost ugotovite s pomočjo alkoholnih pasti (rdeče barvne plošče REBELL ROSSO ali jih sestavite sami iz rumenih lepljivih plošč, pod katere namestite 0,5 l plastenko z 2 dcl alkohola).


Datum objave obvestila: 21.02.2020 11:53
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Objavil/a: BAJEC Domen
Pripravil: Domen Bajec
Seznam registriranih FFS