79. VARSTVO SADNEGA DREVJA - 14.10.2019 14:25 - Zaključeno


Z nižanjem temperatur in krajšanjem dneva se rastna doba sadnih dreves postopoma končuje. Pred odpadanjem listja je nasade jablan in hrušk priporočljivo poškropiti z enim od registriranih bakrovih pripravkov kot je Cuprablau Z 35 WG, Cuprablau Z 35 WP ali Nordox 75 WG. Škropljenje z bakrom v tem času namreč zmanjšuje možnost pojava različnih glivičnih in bakterijskih bolezni lesa (gniloba koreninskega vratu, jablanov rak in hrušev ožig) ter vpliva na zmanjšanje infekcijskega potenciala škrlupa za naslednje leto.

Na nektarinah, breskvah, marelicah, češnjah, višnjah, slivah in mandlju lahko za zatiranje listne luknjičavosti ter nekaterih bolezni lesa uporabite pripravek Delan 700 WG. Za zatiranje ožiga breskove skorje in breskovega raka na breskvah ter slivah je registriran tudi pripravek Topsin-M.

Za varstvo pred naštetimi boleznimi lahko uporabite tudi bakrove fungicide kot so Badge WG, Cuprablau Z 35 WP / WG ali Nordox in so registrirani za uporabo na različnih koščičastih sadnih vrstah.

Za varstvo leske in orehov lahko uporabite Cuprablau Z 50 WP, Cuprablau Z ultra WP, Cuprablau Z 35 WP / WG, Champ formula 2 FLO, slednji je dovoljen tudi za varstvo kostanja.

Za pospešitev razgradnje listja lahko ob odpadanju listja nasade poškropite tudi s 3 % raztopino uree. Z mulčenjem odpadle listne mase še dodatno pospešite njen razkroj, kar vpliva na zmanjšanje potenciala za okužbe v prihodnjem letu.

 

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev upoštevajte registracije pripravkov in pozorno preberite navodila za uporabo. Upoštevajte ukrepe za varovanje okolja!


Datum objave obvestila: 14.10.2019 14:25
Obvestilo prognostičnega centra: Napovedi za vso Slovenijo/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Matic Novljan
Pripravil: Matic Novljan, Primož Žigon, Uredila: Meta Zemljič
Seznam registriranih FFS