91. OBVESTILO O VARSTVU PEČKARJEV - 29.07.2019 11:34 - Zaključeno


V nasadih jablan je po nedavnih padavinah potrebno obnoviti fungicidno oblogo na listih in plodovih. Za varstvo pred jablanovim škrlupom še naprej priporočamo uporabo dotikalnih fungicidov na osnovi aktivne snovi kaptan kot so Merpan 80 WDG, Orthocide 80 WG, Scab 80 WG ali Scab 480 SC. Pri zgodnejših sortah je za preprečevanje okužb s poznim škrlupom in drugimi skladiščnimi boleznimi smiselna uporaba pripravkov Zato ali Zato plus. Za varstvo ekoloških nasadov pred jablanovim škrlupom in mušjo pegavostjo lahko uporabite pripravek Vitisan.

Pri izbiri pripravkov bodite pozorni na karenčne dobe, še posebno v nasadih zgodnjih sort!

Jabolčni zavijač

Varstvo pred jabolčnim zavijačem je potrebno nadaljevati v približno dvotedenskih razmakih. V tem času svetujemo oporabo enega izmed pripravkov kot so Affirm, Mimic, Runner 240 SC ali Delegate 250 WG. Uporabite lahko tudi pripravek Laser plus, ki je dovoljen tudi v ekološki pridelavi. Sicer pa za varstvo ekoloških sadovnjakov priporočamo uporabo virusnega pripravka Madex max ali Carpovirusine.

Pred škropljenjem z insekticidi pokosite cvetočo podrast! Upoštevajte sredstvom priložena navodila in registracije posameznih pripravkov!


Datum objave obvestila: 29.07.2019 11:34
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Matic Novljan
Pripravil: Matic Novljan, Primož Žigon, Uredila: Meta Zemljič
Seznam registriranih FFS