99. OBVESTILO O VARSTVU SADNEGA DREVJA - 12.07.2019 21:30 - Zaključeno


Rdeča sadna pršica

Vroče poletno vreme vpliva na hiter razvoj pršic. V nekaterih nasadih jablan na območju Spodnje Vipavske doline opažamo prerazmnožitev rdeče sadne pršice. Listi napadenih dreves so bakreno obarvani in se rahlo zvijajo. Za zatiranje rdeče sadne pršice lahko uporabite naslednje pripravke: Envidor SC 240 v odmerku 0,6 L/ha, Masai v odmerku 0,5 kg/ha, Milbeknock, Koromite ali Kanemite SC v odmerku 0,625 L/ha pri porabi vode 500 l/ha na 1 m višine krošnje ali pripravek Vertimec 1,8 EC v odmerku 1,125 L/ha, sredstvu lahko dodamo parafinsko olje v 0,3% konc..

Pri uporabi pripravkov Milbeknock in Koromite je potrebno upoštevati omejitve uporabe na posameznih sortah zaradi morebitnega pojava fitotoksičnosti – navodila za uporabo (Pri sortah zlati delišes, gala in braeburn lahko pride do fitotoksičnosti na listih. Močnejše fitotoksičnosti se lahko pojavijo v primeru, če je ob tretiranju hladno in deževno vreme). Pripravka je potrebno uporabiti samostojno.

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

Marmorirana smrdljivka

V nasadih breskev in nektarin ter jablan in hrušk na območju Spodnje Vipavske doline ter v nasadih breskev v Goriških Brdih opažamo množičen pojav ličink (nimf) marmorirane smrdljivke. Populacija odraslih stenic prezimne generacije upada ter zaključuje z odlaganjem jajčec. Trenutno so v nasadih prisotne ličinke 2 – 5 razvojne stopnje, ki se hranijo na listih, poganjkih in mladih plodičih. Z vbadanjem v rastlinsko tkivo povzročajo nepravilnosti v razvoju plodov, iznakaženost, smoljenje in gnitje plodov. Posledice hranjenja na zrelih plodovih so razbarvanja kožice, udrte pege in grenko meso. V nasadih kjer opažate velik pojav ličink marmorirane smrdljivke in poškodbe na plodovih, svetujemo uporabo insekticidov. Na slivah, jablanah, hruškah, breskvah, nektarinah in marelicah ima dovoljenje za ta namen pripravek Mospilan 20 SG, v 0,05 % konc. oziroma v najvišjem odmerku 0,5 kg/ha. V nasadih hrušk lahko uporabite tudi pripravek Karate Zeon 5 CS v 0,018 % konc..

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!


Datum objave obvestila: 12.07.2019 21:30
Obvestilo prognostičnega centra: Zahodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Objavil/a: ROT Mojca
Pripravila: Mojca Rot
Seznam registriranih FFS