94. OBVESTILO O VARSTVU HRUŠK IN JABLAN - 06.07.2019 15:41 - Zaključeno


Jabolčni zavijač

V minulem tednu smo na območju Brkinov beležili zelo velike ulove jabolčnega zavijača, prag škodljivosti je bil presežen tudi v spodnji Vipavski dolini na lokaciji Dombrava. V Slovenski Istri so bili ulovi majhni. Ponovno škropljenje proti jabolčnemu zavijaču je potrebno opraviti na območju Brkinov ter na tistih lokacijah, kjer je od zadnjega škropljenja minilo več kot 14 dni in je hkrati presežen prag škodljivosti (10 metuljčkov/feromonsko vabo/teden). Uporabite lahko enega izmed naštetih pripravkov: Coragen v odmerku 0,27 L/ha, Mospilan 20 SG v odmerku 0,4 kg/ha, Calypso SC 480 v odmerku 0,3 L/ha, Imidan 50 WG v odmerku 1,0 kg/ha, Delegate 250 EG v odmerku 0,3 kg/ha, Laser plus v odmerku 0,3 L/ha ali pripravek Steward v odmerku 225 g/ha.

Poleg zgoraj naštetih sredstev lahko za zatiranje jabolčnega zavijača uporabite tudi pripravke: Agree WG v odmerku 1 kg/ha, Lepinox plus v odmerku 1 kg/ha, Carpovirusine v odmerku 1L/ha ali Madex Max v odmerku 0,05 L/ha/1 m višine krošnje. Našteti pripravki spadajo v skupino biotičnih sredstev oz. bioloških insekticidov, katerih uporaba je dovoljena tudi v ekološki pridelavi sadja. Ker imajo krajše delovanje in so podvrženi hitremu razpadu, je potrebno škropljenje opraviti v večernem času. V primeru padavin oz. močnega sončnega obsevanja, je priporočljivo škropljenje ponoviti.

Marmorirana smrdljivka

V nasadih breskev in nektarin ter jablan in hrušk na območju Spodnje Vipavske doline opažamo povečan pojav marmorirane smrdljivke. Poleg odraslih stenic, ki še vedno odlagajo jajčeca, opažamo tudi pojav ličink (nimf) 1-4 razvojne stopnje. Odrasle stenice in ličinke se prehranjujejo na listih, poganjkih in mladih plodičih. Z vbadanjem v rastlinsko tkivo povzročajo nepravilnosti v razvoju plodov, iznakaženost, smoljenje in gnitje plodov. Posledica prehranjevanja na zrelih plodovih so razbarvanja kožice, udrte pege in grenko meso. V nasadih kjer opažate velik pojav ličink marmorirane smrdljivke in poškodbe na plodovih, svetujemo uporabo insekticidov. Na slivah, jablanah, hruškah, breskvah, nektarinah in marelicah ima dovoljenje za ta namen pripravek Mospilan 20 SG, v 0,05 % konc. oziroma v najvišjem odmerku 0,5 kg/ha. V nasadih hrušk lahko uporabite tudi pripravek KARATE ZEON 5 CS v 0,018 % konc..

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!


Datum objave obvestila: 06.07.2019 15:41
Obvestilo prognostičnega centra: Zahodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Objavil/a: ROT Mojca
Pripravila: Mojca Rot
Seznam registriranih FFS