78. OBVESTILO O VARSTVU PEČKARJEV - 02.07.2019 11:54 - Zaključeno


Priporočamo nadaljevanje preventivnega pristopa varstva z uporabo dotikalnih pripravkov na osnovi aktivne snovi kaptan kot so Merpan 80 WDG, Orthocide 80 WG, Scab 80 WG, Scab 480 SC, lahko pa uporabite tudi katerega od drugih pripravkov z dotikalnim načinom delovanja. Razmiki med škropljenji naj bodo predvsem prilagojeni količini padavin in zdravstvenemu stanju vašega nasada.

 

Za varstvo ekoloških sadovnjakov lahko uporabite pripravek Vitisan .

 

V primeru pojava neurij s točo, ki bi poškodovala nasade, dajte prednost uporabi pripravkom na osnovi kaptana.

Za varstvo pred jablanovo pepelovko priporočamo, da plesnive poganjke izrezujete in odstranjujete iz nasadov. Škropilni brozgi dodajte enega izmed žveplovih fungicidov.

 

Ob nadaljevanju sončnega in vročega vremena je pričakovati tudi hiter razvoj pršic. Priporočamo, da redno spremljate razmere v sadovnjaku in v primeru prerazmnožitve uporabite enega izmed akaricidov kot so Vertimec pro, Kanemite SC, Koromite, Milbecknock ali Masai. Za varstvo ekoloških nasadov pa lahko uporabite pripravek Naturalis.

 

Jabolčni zavijač

V nasadih, kjer še vedno beležite ulove jabolčnega zavijača in je minilo več kot 14 dni od zadnjega škropljenja z insekticidi je potrebno opraviti ponovno škropljenje. Za varstvo lahko v tem času uporabite enega izmed pripravkov kot so Imidan 50 WG, Mimic ali Runner 240 SC ali katerega izmed neonikotinoinskih pripravkov kot sta Calypso SC480 in Mospilan 20 SG.

Za varstvo ekoloških sadovnjakov priporočamo uporabo virusnega pripravka Madex max ali Carpovirusine v polnem odmerku. Pod vplivom UV sevanja se virusni pripravki hitro razgrajujejo, zato je potrebno s temi pripravki pogosteje škropiti. Priporoča se škropljenje na največ 8 sončnih dni. Za varstvo ekoloških nasadov pred gosenicami drugih škodljivih metuljev, je priporočljivo sredstva na osnovi virusnega pripravka kombinirati s sredstvi na osnovi BT kot so Lepinox plus, Agree WG, Delfin WG.

Pred škropljenjem z insekticidi pokosite cvetočo podrast! Upoštevajte sredstvom priložena navodila in registracije posameznih pripravkov!


Datum objave obvestila: 02.07.2019 11:54
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Matic Novljan
Pripravil: Matic Novljan, Primož Žigon, Uredila: Meta Zemljič
Seznam registriranih FFS