76. OBVESTILO O VARSTVU VINSKE TRTE - 02.07.2019 11:52 - Zaključeno


Nevarnost za pojav peronospore in oidija je še vedno velika. Vinogradnikov svetujemo, da nadaljujete z rednim preventivnim varstvom z uporabo ustreznih fungicidov, ki nudijo dolgotrajnejšo učinkovitost delovanja. Za preventivno varstvo pred peronosporo so v fazi debeljenja jagod primerni predvsem pripravki kot so Ampexio, Enervin, Gett, Pergado D, Pergado – F, Pergado MZ, Revus, Orvego ali Profiler. Lahko pa uporabite tudi druge sistemične pripravke, ki smo jih navedli v prejšnjih obvestilih. V primeru pojava simptomov bolezni za preprečevanje širjenja okužb svetujemo izbiro pripravkov na osnovi aktivne snovi dimetomorf, cimoksanil, iprovalikarb ali kotaktni pripravki na osnovi ciazofamida. Za varstvo pred oidijem so v obdobju večje nevarnosti za okužbe primerni predvsem pripravki kot so Collis SC, Custodia, Dynali, Falcon EC 460, Luna Experience, Nativo 75 WG, Postalon 90 SC, Sercadis, Spirox D, Talendo Extra ali Vivando. Lahko uporabite tudi druge registrirane pripravke, ki smo jih navedli v prejšnjih obvestilih. Škropivu dodajte tudi žveplov pripravek v zmanjšanem odmerku. V ekološki pridelavi lahko poleg žvepla za zatiranje oidija uporabite pripravka AQ-10 ali Vitisan.

 

Vinska trta hitro prirašča, zato je potrebno razmike med škropljenji prilagoditi hitrosti razvoja jagod, rasti mladic in zalistnikov. Razmiki med posameznimi škropljenji naj ne bodo daljši od 10 dni. Zaradi visokih dnevnih temperatur opravite škropljenje v jutranjem ali večernem času, ko je nanos škropilne brozge boljši in manjša možnosti pojava fitotoksičnosti zaradi uporabe nekaterih pripravkov, predvsem na osnovi žvepla.

 

V primeru pojava neurji s točo svetujemo čimprejšnjo uporabo kontaktnih pripravkov kot so: Folpan 50 SC / 80 WDG ali Follow 80 WG ali drugih kombiniranih pripravkov, ki vsebujejo aktivno snov folpet.

 

Upoštevajte sredstvom priložena navodila, veljavne registracije in priporočila za varstvo okolja!


Datum objave obvestila: 02.07.2019 11:52
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Matic Novljan
Pripravil: Matic Novljan, Primož Žigon, Uredila: Meta Zemljič
Seznam registriranih FFS