24. PREPOVED RABE INSEKTICIDA ACTARA 25 WG NA PROSTEM - 10.04.2019 13:40 - Zaključeno


Pridelovalce zelenjave opozarjamo, da je z letom 2019 prepovedana vsakršna raba insekticida Actara 25 WG na prostem. Prepoved velja tudi za tretiranje sadik vrtnin, ki bi se sadile na prosto. Tretiranje sadik vrtnin je dovoljeno samo v primeru, če bodo sadike ostale v trajnem rastlinjaku skozi svoj celoten življenjski cikel.

Actara se torej sme uporabljati le za namakanje platojev sadik paradižnika, jajčevca, solate, endivije, radiča, brokolija, paprike, bučnic (z užitno in neužitno lupino, npr. kumare, dinje, lubenice, bučke) pred sajenjem ter okrasnih rastlin, namenjenih izključno za gojenje rezanega cvetja ter necvetočih sobnih rastlin, pred sajenjem za zatiranje listnih uši (Aphididae), rastlinjakovega ščitkarja (Trialeurodes vaporarirum), cvetličnega resarja (Frankliniella occidentalis), tobakovega resarja (Thrips tabaci) in drugih škodljivih žuželk.

Platoje se sme namakati le v trajnih rastlinjakih, kjer je onemogočeno stekanje brozge v tla. Sredstvo se lahko uporabi največ enkrat v odmerku 800 g sredstva/ha (0,8 g/m2) ali v dveh deljenih odmerkih 400 g sredstva/ha (0,4 g/m2) v časovnem intervalu 7 dni.


Datum objave obvestila: 10.04.2019 13:40
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Meta Urbančič Zemljič
Pripravili: Meta Urbančič Zemljič in Neja Marolt
Seznam registriranih FFS