2. VARSTVO KOŠČIČARJEV - 08.03.2019 11:37 - Zaključeno


Breskve in nektarine

V prvi polovici tedna je na območju Celjske in Koroške regije padlo od 3,8mm (Virštanj) do 13,2 mm dežje (Kasaze), kar je ob nadpovprečno toplem vremenu vplivalo na hitro napredovanje fenološkega razvoja vseh sadnih vrst.

Breskve in nektarine v povprečju na opazovane lokacije vstopajo v fazo odpiranja brsta (BBCH 53 cvetni brsti; vegetativni brsti so v fazi konca nabrekanja brsta in prehajajo v fazo BBCH 09, ko so vidni zeleni listni vršički).

Vremenoslovci do konca tedna napovedujejo nadaljevanje suhega in toplega vremena s poslabšanjem vremena s padavinami v začetku naslednjega tedna.

Ob padavinah bodo izpolnjeni pogoji za okužbe z breskovo kodravostjo.

Zato svetujemo, da na lokacijah, kjer so breskve in nektarine že dosegle fazo odprtega brsta (BBCH 53), pred padavinami preventivno poškropite breskve in nektarine proti breskovi kodravosti s pripravki kot so: Syllit 400 SC (2,25 L/ha), Syllit 544 SC (1,65 L/ha) ali Tiram 80 WG (0,2 %; največji odmerek 3 kg/ha, zaloge v uporabi do 30.4.)

Na lokacijah, kjer breskev še niso dosegle faze odprtega brsta in pri vegetativnih brstih še ni vidnih zelenih listnih vršičkov, pa škropljenje še vedno lahko opravite z enim od pripravkov na osnovi bakra, ki so navedeni v preglednici.

Pripravek

Odmerek

Badge WG

3,5 kg/ha

Cuprablau Z 35 WG

1,6 – 2 kg/ha

Cuprablau Z 35 WP

3 kg/ha

Cuprablau Z Ultra WP

1,8 kg/ha

Nordox 75 WG

2 kg/ha

V primeru, da so jutranje temperature pod lediščem, škropljenje opravite, ko se temperature dvignejo nad ledišče. Škropljenje z bakrovimi pripravki pri temperaturah pod 0 °C lahko povzroča ožige.

Pri škropljenju bodite temeljiti in poskrbite za dobro omočenost celotne površine dreves.

Pred uporabo pripravkov preberite navodila za uporabo in jih dosledno upoštevajte.

Češnje, višnje, slive in češplje

Češnje, višnje, slive in češplje so v fenološki fazi konca nabrekanja brsta BBCH 03. Zato opravite preventivno škropljenje proti listni luknjičavosti koščičarjev in rožičavosti češpelj.

Proti listni luknjičavosti koščičarjev so registrirani pripravki na osnovi bakra kot so: Cuprablau Z 35 WP (2 kg/ha), Cuprablau Z 35 WG (1,6 - 2 kg/ha), Badge (3,5 kg/ha) ali Champion 50 WG (2 - 3 kg/ha).


Datum objave obvestila: 08.03.2019 11:37
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: Alenka Ferlež-Rus
Pripravila: Alenka Ferlež-Rus
Seznam registriranih FFS