1. VARSTVO BRESKEV IN MARELIC - 15.02.2019 12:00 - Zaključeno


Pridelovalce breskev in marelic obveščamo, da so zadnji sončni dnevi pri obeh sadnih vrstah okrepili pretok rastlinskih sokov, zaradi česar brsti hitro nabrekajo. Breskev ima ponekod luske cvetnih brstov že razprte in tudi opazne svetlo zelene dele brsta (51-53 po lestvici BBCH).

Pospešen razvoj je smiselno umiriti, saj bodo odprti brsti prehitro izpostavljeni pozebi in glivičnim okužbam. Priporočamo beljenje debel z apnenim beležem, oz. kaolinskimi glinami, ki bodo z odbojem močnejših sončnih žarkov brstenje upočasnili.

Temperature, ki zadnji teden sredi dneva dosegajo 8 – 12 °C, so ugodne za razvoj breskove kodravosti. V takem stanju bi bili v primeru padavin nasadi breskev in nektarin že izpostavljeni okužbam. Za preventivno varstvo svetujemo uporabo enega od pripravkov na osnovi bakra, ki koščičaste sadne vrste varuje še pred listno luknjičavostjo koščičarjev in bakterijskim okužbami. Ob tem opozarjamo na večjo pazljivost, saj se pri nizkih temperaturah (dnevna temperatura zraka pod 8 ºC, nočna pod lediščem) in dežju lahko pojavijo ožigi. V poštev pridejo: CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha), CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha), NORDOX 75 WG (2 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WG (1,6-2 kg/ha; le za listno luknjičavost koščičarjev), BADGE WG (3,5 kg/ha; le za listno luknjičavost koščičarjev).

Za varstvo marelic pred listno luknjičavostjo koščičarjev lahko uporabite: CUPRABLAU Z 35 WP (2 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WG (1,6-2 kg/ha), BADGE WG (3,5 kg/ha) ali CHAMPION 50 WG (2-3 kg/ha).

Poskrbite za kvaliteten nanos z večjo porabo vode (priporočena količina je od 350 do 700 l/ha) in zaščitite tudi vrhove dreves. Nanos opravite v toplem vremenu, ko ne bo vetra!

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.


Datum objave obvestila: 15.02.2019 12:00
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Objavil/a: BAJEC Domen
Pripravil: Domen Bajec
Seznam registriranih FFS