83. OBVESTILO O ZATIRANJU OREHOVE MUHE št.3 - 23.07.2018 08:15 - Zaključeno


Pridelovalce orehov obveščamo, da so se ulovi orehove muhe na rumene lepljive plošče v zadnjem tednu dni močno povečali. Priporočamo, da vsaj enkrat na teden redno kontrolirate rumene plošče. Za spremljanje orehove muhe priporočamo uporabo rumenih lepljivih plošč z dodatkom atraktanta. V nasadih, kjer je od zadnjega zatiranja orehove muhe minilo 10 do 14 dni in se na rumene lepljive plošče ponovno lovi orehova muha, priporočamo ponovno škropljenje.

Za zatiranje je mogoče uporabiti Laser 240 SC v odmerku 0,15 l/ha ali Laser plus v odmerku 0,075 L/ha pri porabi vode do 3 L na odraslo drevo. Škropilni brozgi je potrebno dodati atraktant npr. Nutrel (beljakovinska vaba za muhe) v 1,5% koncentraciji (1,5 L/100 L vode). Tretira se le tretjino drevesne krošnje (spodnji del krošnje na severni ali vzhodni strani), za škropljenje naj se uporabijo šobe, ki oblikujejo nekoliko večje kapljice. Pripravek Laser 240SC se lahko na istem zemljišču uporabi največ tri krat v eni rastni sezoni.

Namesto pripravka Laser je mogoče uporabiti tudi pripravek Calypso SC 480 (0,25 L/ha, največ 2x v eni rastni sezoni) ali Imidan 50WG (1,5 kg/ha, največ 2x v eni rastni sezoni). Obema pripravkoma se priporoča dodajanje atraktanta npr. Nutrel. Poškropi se prav tako le spodnja tretjina krošnje. V tem primeru je mogoče zmanjšati odmerek zgoraj omenjenih pripravkov na eno tretjino od navedenega. (Calypso SC 480 0,08 L/ha – 80 ml/ha, Imidan 50 WG 0,5 kg/ha).

Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo, zaradi nevarnosti posameznih pripravkov za čebele in predpisanih razdalj od voda I. in II. reda. V primeru uporabe sredstev, nevarnih za čebele, je potrebno cvetočo podrast pokositi in škropljenje opraviti v večernem ali nočnem času, ko so čebele v panjih.

JAVNA SLUŽBA ZA VARSTVO RASTLIN


Datum objave obvestila: 23.07.2018 08:15
Obvestilo prognostičnega centra: Severovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Maribor
Objavil/a: MIKLAVC Jože
Pripravil: Jože Miklavc
Seznam registriranih FFS